Održan NATO samit u Briselu 1

-Lideri NATO alijanse imali su samit u Beiselu i priliku da potom u trominutnim izlaganjima za radnom večerom saopšte svoje stavove o budućnosti pakta.

Iako će Crna Gora formalno postati članica 5. juna, sastanku je prvi put prisustvovao i njen premijer Duško Marković i zaslužio veliku medijsku pažnju pošto ga je u postrojavanju za slikanje nimalo kurtoazno odgurnuo predsednik SAD Donald Tramp kako bi zauzeo centralno mesto.

Političku pažnju, međutim, zaslužila je izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga uoči sastanka da će Alijansa da se pridruži koaliciji protiv Islamske države, ali da neće učestvovati u borbenim operacijama, javio je AP. Alijansa je najavila da će formirati protiv-terorističku obaveštajnu jedinicu koja će se usredsrediti na ljude iz Evrope, koji odlaze u Irak i Siriji da se bore ili na obuku.
Američki predsednik Tramp koji je do dolaska na čelo zemlje imao rezerve prema severnoatlanstkoj alijansi rekao je da se „NATO u budućnosti mora više usredsrediti na terorizam i imigraciju, kao i na pretnje iz Rusije i po istočne i južne granice NATO-a“. Rekao je takođe da treba biti „snažan i oprezan“ pred hiljadama migranata koje ulaze u zemlje članice, a da se ne zna ko su ti ljudi.

Ponovio je i svoje teze o troškovima vojnog saveza rekavši da 23 od 28 članica „ne plaća koliko treba, što nije pravedno prema američkim poreskim obveznicima“.
Posle guranja: Zajednička fotografija učesnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari