Konzervativci svuda u prednosti 1

Najnovije ankete uoči parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji zakazanih za 8. jun pokazuju da Konzervativna partija ima podršku 49 odsto birača, a Laburistička partija 31 odsto.

Slede Liberalni demokrati sa rejtingom od devet odsto, a Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) ima podršku od tri odsto. Ostale stranke trenutno stoje na osam odsto.

Ankete su sprovedene pre terorističkog napada u Mančesteru.

Istraživanje merenja rejtinga partija pokazuje da Konzervativna partija beleži rast u svim regionima Velike Britanije. Popularnost UKIP-a opada u gotovo svim regionima, osim u Škotskoj i Londonu.
Što se tiče političkog fokusa za 2017. godinu, spisak je dugačak. Trampova administracija je započela svoj rad. Na predsedničkim izborima u Francuskoj pobedio je centristički kandidat Emanuel Makron, a ubrzo slede i parlamentarni izbori. Drugi značajni izbori za Evropu biće održani između kraja avgusta i kraja oktobra – glasači u Nemačkoj će imati priliku da kancelarki Angeli Merkel povere četvrti mandat. To će, međutim, biti izjašnjavanje ne samo o stanju u Nemačkoj, već i test politike otvorenih vrata za migrante, kao i ekonomske politike u evrozoni.

Ujedno, pitanje je da li će Velika Britanija moći da se odvoji od Evropske unije bez velikog ekonomskog bola i izgubljene birokratske energije. Konzervativna vlada na čelu sa Terezom Mej nalazi se u nezavidnom položaju. Na prvi pogled, pred njima leži sumoran, siv zadatak: upravljanje izlaskom Britanije iz EU. Moglo bi se reći da je to najteži zadatak sa kojim se Britanci susreću od 1945. Među konzervativcima se javlja strah da Mejevoj ponestaje odlučnosti za godinu napornih pregovora u Briselu. Britanske rane koje se tiču evropskog pitanja su i dalje sveže, a mišljenja podeljena. Konzervativci deluju ujedinjeni za sada, a zapravo njihov spas je nedostatak opozicije.
U Jorkširu i Hamberu prednost konzervativaca u odnosu na laburiste je pet odsto u 2017. godini, za razliku od 2015. kada je iznosila sedam odsto. Ovaj region je ključno bojište obe strane, a s obzirom na preferencije glasača, obe strane imaju podjednake šanse na izborima.

Konzervativci svuda u prednosti 2

London je uporište laburista, što pokazuje i prednost koju imaju nad konzervativcima (41 odsto u odnosu na 36 odsto), koja je najveća u odnosu na ostale delove zemlje, a ne treba zaboraviti da je Said Kan iz Laburističke stranke 2016. izabran za gradonačelnika Londona. Međutim, u odnosu na 2015. godinu, konzervativci su poboljšali svoj rejting za samo jedan odsto.

U Velsu su ankete zabeležile rast Konzervativne partije, a verovatno na račun UKIP koji beleži pad od 10 odsto, u odnosu na 2015. godinu. Ukoliko konzervativci zadrže svoju poziciju, to bi bilo prvi put od 1922. godine da je stranka osvojila najveći deo glasova u zemlji.

U Škotskoj najveća pažnja je posvećena preporodu konzervativaca na račun laburista, koji su gotovo udvostručili svoj rejting, sa 15 odsto u 2015. na trenutnih 28 odsto. Nasuprot tome, laburisti ovde imaju najmanji udeo glasova u odnosu na celu zemlju, a sa prethodnih 24 odsto beleže pad na 18 odsto. Dominaciju SNP (Scottish National Party) ne remeti ni trenutnih 41 odsto, iako je njihov rejting u odnosu na 2015. godinu opao za devet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari