Tereza Mej bez većine, Korbin traži njenu ostavku 1Foto: Fonet/AP

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji vladajuća Konzervativna partija premijerke Tereze Mej osvojila je 318 poslaničkih mesta, a opozicioni laburisti 262, procenjuje BBC na osnovu prebrojanih 99 odsto glasova u petak u 8 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu.

Ostalo je da se objave rezultati iz još sedam izbornih jedinica, ali prema do sada prebrojanim glasovima, konzervativci nisu osvojili apsolutnu većinu u parlamentu. Konzervativci su osvojili 43 odsto glasova, a laburisti 40 procenata.

Kako javlja BBC, Konzervativci se, mogu nadati da dobiju 316 mesta, a laburisti 265, liberalni demokrati 13, dok će Škotska nacionalna partija dobiti 34 mesta. Prema ovim projekcijama, laburisti će dobiti 33 novih mesta, a konzervativci će izgubiti 15. Liberalni demokrati će dobiti novih pet, a Škotska nacionalna partija izgubiti 22.

Tereza Mej je izjavila da je odlučna kao i uvek da u zemlji obezbedi stabilnost, dok lider laburista Džeremi Korbin poziva Mej da podnese ostavku, jer je raspisala izbore da osnaži mandat, a u tome nije uspela.

Britanski mediji ocenjuju da ovo može izazvati previranja na političkoj sceni i odložiti pregovore o Bregzitu čiji je početak predviđen za 19. jun i trebalo bi da traju dve godine.

Mej je danas izjavila da treba još sačekati da se prebroje svi glasovi da bi se videla potpuna slika, ali „ako su tačne projekcije da smo dobili najviše glasova, mi ćemo obezbediti stabilnost“.

„Ovog jutra sam odlučna u istoj meri kao što sam uvek bila“, rekla je Mej i ponovila da je u kampanji kao prioritet određeno da se izdejstvuje dobar sporazum sa EU o Bregzitu.

Korbin smatra da Mej treba da podnese ostavku jer je izgubila glasove.

„Izbori su raspisani da bi premijerka dobila ogromnu većinu u cilju demonstriranja njene vlasti“, rekao je lider laburista i istakao da je izgubila podršku i poverenje i da je to dovoljno da ode i omogući formiranje vlade koja će biti istinski predstavnik svih građana ove zemlje. (kraj) sv 08:59

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari