Mej pregovara sa DUP-om o novoj vladi 1Foto: Fonet/AP

Kabinet britanske premijerke Tereze Mej saopštio je da su u toku pregovori sa severnoirskom Demokratskom unionističkom partijom (DUP) o novoj britanskoj vladi, i to samo dan nakon što je objavljeno da je načelni dogovor postignut.

„Želimo da se postigne ovaj dogovor jer će obezbediti stabilnost i sigurnost koje su državi potrebne u trenutku kada treba da započne Bregzit“, navodi se u saopštenju. Velika Britanija će pregovore o Bregzitu početi, prema rečima premijerke Tereze Mej, „za dve nedelje“. Ona je to potvrdila u telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
N

akon parlamentarnih izbora, konzervativci Mejove osvojili su 318 od 650 mesta u parlamentu, ali nemaju potrebnu većinu od 326 mesta. Nedostaje im osam mesta, što može da im obezbedi DUP, koji ima deset poslanika u parlamentu. Britanska premijerka dobila je dozvolu kraljice da formira manjinsku vladu sa DUP-om, a nakon posete Bakingemskoj palati izjavila da će pružiti „sigurnost“ koja je potrebna zemlji, pošto počinju pregovori o Bregzitu.

„Ono što je zemlji potrebno više nego ikada jeste sigurnost, a pošto smo na opštim izborima obezbedili najveći broj glasova i najveći broj poslaničkih mesta, jasno je da samo konzervativci i Unionistička partija imaju legitimitet i sposobnost da obezbede tu sigurnost tako što će upravljati većinom u Donjem domu Parlamenta“, izjavila je Mej. Pošto je potvrdila nameru da sarađuje s „našim prijateljima i saveznicima“ u DUP-u, Mej se nije osvrnula na razočaravajući izborni rezultat torijevaca, piše Gardijan.

Međutim, liderka DUP-a Arlin Foster je izjavila da će „biti teško“ da Mejova ostane na funkciji i da je „prerano pričati o planovima“. Građani Severne Irske glasali su u korist ostanka u sastavu EU na prošlogodišnjem referendumu, dok se DUP generalno zalaže za „meki ‘Bregzit'“ umesto za „oštri ‘Bregzit'“ koji zagovara Mejova i želi da zadrži otvorenu granicu s Republikom Irskom, koja je članica EU, napominje AP, prenosi Sputnjik.
 

Ostavka Natela?

Stranka za Nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), koja je prošle godine pod rukovodstvom sada bivšeg lidera Najdžela Faraža dala veliki doprinos izglasavanju Bregzita, nije ušla u Parlament. NJen lider Pol Natel je najavio ostavku zbog lošeg izbornog rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari