Plenković: Nova ministarka biće Marija Pejčinović Burić 1Foto: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za HRT da će nova ministraka spoljnih poslova Hrvatske biti Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, prenosi Indeks.hr.

Ostavku na dužnost ministra spoljnih poslova danas je podneo Davor Ivo Štir, a Plenković je izjavio da ga njegova ostavka nije iznenadila.

„Osetio sam to poslednjih mjeseci. On se slaže s većinom stvari, ali je u nekim stvarima imao određene rezerve. On nije uečstvovao u političkim procesima od aprila, nije nastupao u javnosti, tako da je njegova ostavka očekivana“, rekao je Plenković.

Nova ministarka biće Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili, očekujem normalno očekivanje vlade. Kolega Štir će i dalje biti aktivan u saboru, rekao je Plenković. Dodao je da on HDZ želi postaviti u centar, „tamo gde ga je video Franjo Tuđman“. Ako Štir želi tome pomoći, kaže Plenković, onda je dobrodošao.

„Pobedili smo na parlamentarnim i lokalnim izborima otkad sam došao. Podsećam članove i birače, HDZ ima predsednicu države, sabora, vlade, 19 od 21 člana vlade, 13 županija, Split, 62 grada, 204 opštine. Takav rezultat HDZ nije imao od sredine 90-ih. Nastojim izbeći podjele i antagoniziranje, izjavio je Plenković. On je istakao da su se proteklih dana s od nekih zastupnika čuli isključivost koja graniči s mržnjom. Slično smo videli i s Agrokorom, samo kritike. Ja želim tolerantno društvo koje će rešavati probleme. Zato je platforma HDZ i HNS bitna. Spremni smo postići dogovor i kompromise za razvoj zemlje, da bi išli napred. Najtolerantniju retoriku na političkoj sceni ima HDZ, izjavio je Plenković.

On je žestoko kritikovao Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića koji su ušli na listama HDZ, da bi sada osnovali svoju stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari