U požarima u Hrvatskoj izgorelo 4.500 hektara 1Foto: HRT

Prema gruboj proceni, požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita u Hrvatskoj izgorelo je 4.500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, prenosi HRT.

Vatrogasci su juče primili više od 5.000 poziva uznemirenih građana, rečeno je u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

HRT javlja da situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad odbranjen još u 23 sata. Međutim, još uvek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tokom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vetar prebacio nove plamene jezike u kojima je izgorelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3.30 gasili isključivo porodične kuće i privredne objekte, dok se u Žrnovnici situacija tokom noći malo smirila.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split saznaje se da je izgorelo nekoliko kuća i da će broj izgorelih objekata biti veliki, ali veruju da neće biti smrtno nastradalih osoba. Do sada je izgorelo oko 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika. Tokom 24 sata primili smo više od 5.000 poziva. Od 3.30 stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vetar, kažu u Centru.

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

Nešto posle ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari