Šulc: Merkelova je odvojena od realnosti 1Foto: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za kancelara Martin Šulc pooštrio je svoje napade, kako se ocenjuje, na Angelu Merkel, konkurentkinju iz Hrišćansko demokratske unije (CDU) uoči izbora 24. septembra.

Šulc je, naime, u jednom TV intervjuu ocenio da je aktuelna kancelarka „povučena“ i „odvojena od realnosti“.

Četiri nedelje pre izbora i jednu nedelju pre njihovog jedinog televizijskog duela, Šulc i Merkelova su se u nedelju „sreli“ posredno, naime u dva odvojena intervjua, na televizijama ARD i ZDF. SPD je trenutno, prema istraživanjima javnog mnjenja, daleko ispod CDU-a, uz razliku u korist stranke Angele Merkel od otprilike 15 procentnih poena. Šulc je u snimljenom intervjuu za ARD rekao da ga Merkelova na kraju njenog trećeg mandata podseća na bivšeg kancelara Helmuta Kola. I Kol je, obrazložio je Šulc, krajem devedesetih godina prošlog veka izgubio kontakt sa svojim biračima.

„Ona infrastrukturu savezne vlade koristi da vodi svoju kampanju“, optužio je Merkelovu Šulc. Puno ljudi ima utisak, sugerisao je on, „da je Angela Merkel odvojena od realnosti“. O tome, prema mišljenju Šulca, govori i to što je kancelarka na „provokacije“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana reagovala suviše oklevajući. „To je jedna vrsta rezervisanosti (Merkelove) koja mobiliše moje birače u predizbornoj kampanji“, ocenio je Šulc.

Kancelarka je pak u svom intervjuu za ZDF odlučila da ne ulazi u polemiku sa kanidatom SPD-a, naglasivši da je položila zakletvu „da radi na dobrobit nemačkog naroda“, te da u tom smislu i postupa.

Oba kandidata su izjavila da bi buduća vlada trebalo da investira u školstvo. Šulc bi u te svrhe „izdvojio“ 12 milijardi evra. Takođe bi, rekao je, pokrenuo inicijativu kojom bi se podstakle jednake šanse u obrazovanju.

Merkelova je, pak, za ZDF rekla da vlada nikada nije toliko mnogo novca ulagala u školstvo i istraživanja, te da su u renoviranje škola u siromašnijim krajevima i njihovo digitalno opremanje već investirane milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari