BiH: Oprečne reakcije na oslobađajuću presudu Oriću 1Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će biti predložene mere za suspenziju rada Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS.

Dodik je rekao da će o tim merama, koje je nazvao rigoroznim, razgovarati sa svim srpskim političkim predstavnicima, prenosi kliks ba.

„Te mere će biti rigorozne nakon današnje oslobađajuće presude Suda BiH Naseru Oriću“, rekao je Dodik.

„Odbacujemo rad Suda i Tužilaštva BiH“, dodao je Dodik. Presuda Oriću nas tera da razmišljamo da sve institucije koje su predviđene Dejtonskim sporazumom ponovo zatražimo i vratimo u funkciju“, rekao je Dodik.

S druge strane, član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova Bošnjaka Bakir Izetbegović izjavio je danas povodom oslobađajuće presude ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine, da je licemerno napadati pravosuđe, jer neki žele revidirati istinu.

Sud BiH izrekao je danas oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije Republike BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine Komentarišući presudu

Izetbegović je rekao da oni koji kritikuju pravosuđe nastoje da izjednače krivicu.

Onima koji izriču teške reči i optužbe na račun sudova i presuda svrsishodnije bi bilo da se iskreno zapitaju zašto međunarodni i sudovi u BiH dosledno donose presude kojima iste ljude oslobađaju od istih optužbi, poručio je Izetbegović.

Očito je, kako je rekao, da je to tako zato što nema dokaza da su optuženi pripadnici Armije BiH počinili zločine koji im se stavljaju na teret. I zato su sudske odluke – i u Hagu, i u Ženevi, i u Londonu, i u Beču, i u Sarajevu – takve kakve jesu“, naveo je u pisanoj izjavi Bakir Izetbegović, prenosi Fena.

On je rekao da je krajnje licemjerno napadati pravosudne institucije zbog nepostojanja dokaza kojima bi se sudskim putem mogla revidirati istina i izjednačiti krivica za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

„Kao i do sada, nastavićemo zagovarati princip da se svakome ko je osumnjičen za bilo koji ratni zločin mora pravično suditi, bez obzira o kome se radi“, itakao je Izetbegović.

„To što se sudske odluke ne podudaraju sa nečijim pokušajima revidiranja istine samo potvrđuje da problem nije u sudovima i njihovim presudama, nego je problem evidentno u nastojanjima da se izjednači krivica, što podriva proces pomirenja“, ocenio je Izetbegović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari