Site name

Izbori u Austriji

Kurc pobedio na izborima u Austriji

Austrijska narodna partija (ÖVP) koju predvodi aktuelni ministar spoljnih poslova osvojila je 30,5 odsto glasova

Konzervativna Narodna partija (OVP) pobedinik je vanrednih parlamentarnih izbora u Austriji. Lider te partije, tridesetjednogodišnji Sebastijan Kurc, proglasio je pobedu nakon što su saopšteni preliminarni rezultati urađeni na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova.

7

Piše: M. Stojanović

Beč 15. oktobar 2017. 23:07

Foto: FoNet/AP i EPA /CHRISTIAN BRUNA

Prema tim rezultatima OVP je osvojila 31,4 odsto glasova, odnosno oko sedam odsto više nego na prethodnim izborima 2013. godine. Socijaldemokratskoj stranci Hajnc-Kristijana Štrahea pripalo je 26,6 odsto glasova, i u plusu je za oko šest odsto u odnosu na prethodne izbore, dok je na trećem mestu Slobodarska partija (FPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,5 odsto glasova. Ovakav izborni rezulat ponovo je vratio OVP na prvo mesto političke scene Austrije, a njenom lideru doneo je titulu najmlađeg kancelara u istoriji te države, ali i najmlađeg šefa vlade u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao pobedu Sebastijanu Kurcu na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku.

- Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da se svi glasovi prebroje - izjavio je Kurc za državnu televiziju ORF.

U austrijskom parlamentu naćiće se i Neos sa 5,1 odsto glasova, kao i Lista Petera Pilca sa 4,4 odsto glasova, ali ne i stranka Zelenih koja je najveći gubitnik jučerašnjih izbora. Sa osvojenih 3,9 odsto glasova i izgubljenih čak 8,5 odsto biračkog tela, ta stranka, po svemu sudeći, neće preći izborni cenzus od četiri odsto. Pravo glasa imalo je 6.401.304 Austrijanaca, a njih 890.000 glasalo je putem pošte. Konačni rezultati biće objavljeni sredinom nedelje.

 Ovakav rezultat Kurcu omogućava da ostvari zacrtani cilj i postane austrijski kancelar.
Za formiranje vlade on nije isključivao koalicionu saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije (FPÖ) Hajnca-Kristijana Štrahea koja je, prema prvim procenama, juče osvojila drugo mesto odnosno, 26,8 odsto glasova. Socijaldemokrate aktuelnog kancelara Kristijana Kerna dobile su 26,2 odsto.

Ukoliko šef diplomatije koji je kod nas poznat i po zatvaranju takozvane balkanske izbegličke rute prošle godine postane kancelar, Evropa će dobiti svog najmlađeg premijera.

Ukupno je danas 6.401.304 Austrijanaca imalo pravo glasa, a 890.000 iskoristilo ga je glasačkim listićima za glasanje putem pošte, koji će tek sutra biti prebrojani, pa se oko drugog mesta i prelaska cenzusa mora sačekati da bude prebrojan i taj značajan broj glasačkog tela.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

15. oktobar 2017.

On je najmlađi premijer u Evropi ali AV je nešto stariji od Kurca a vidi dokle je, nažalost, dogurao!

DrBre

15. oktobar 2017.

Pitajte ulicne svirace kako je danas bilo. Nacionalisti su izasli na ulice i sve Rome koji sviraju gadjali opuscima i drali se na njih. Verujem da je bilo organizovano!!!

Gass

15. oktobar 2017.

Ulrike Lunaček je upropastila stranku Zelenih u Austriji.. njeno neprincipijelno lobiranje za Kosovo je primećeno i u Austriji.. ostali rezultati nisu iznenađenje..

Eva

16. oktobar 2017.

Sad ce neko da lupi, da ce sad Austrija sa svima da zarati, itd. Ta vrsta nacionalizma je istorija, i zavrsila se sa ratom u Jugoslaviji. Ovo je takozvani "Novi nacionalizam", koji ima za cilj da ocuva jezik, kulturu, i tradicije, i identitet svog naroda, u ovom globalizovanom svetu. Pripadnici ovog "novog nacionalizma", su svi prijatelji i svi saradjuju za dobro svih naroda evrope i sveta, od Trampa, Mari l Pen, Vildersa, Vajdlove, Orbana, Faraza, Dude, Salvinija, Natanjahua, i ostalih. I svi oni vide da eu u ovom formatu zeli da unisti njihov nacionalni identitet, sa masovnom migracijom ne evropljana. I oni zele da ocuvaju taj pravi diverzitet evropskih naroda, i kultura a ne da ga uniste. Jer svaka normalna zemlja kada vidi da im se populacija smanjuje, i stari, ona pospesuje radjanje, a ne imigraciju ne evropljana. I to zbog eu u ovom formatu nije moguce.

marko stankov

16. oktobar 2017.

Gospodine novinaru vodja sdp je Kern a vodja slobodarske partije je Strahe! Velika greska....

***

16. oktobar 2017.

Najtužnije od svega je što lupa glupa Eva.

asid

18. oktobar 2017.

Za neke je Kurc pobedio sa 31% a za iste te Vučić nije pobedio sa 55%, e otišli smo do imenjaka onog prvopomenutog!