Foto: FoNet/AP i EPA /CHRISTIAN BRUNA

Prema tim rezultatima OVP je osvojila 31,4 odsto glasova, odnosno oko sedam odsto više nego na prethodnim izborima 2013. godine. Socijaldemokratskoj stranci Hajnc-Kristijana Štrahea pripalo je 26,6 odsto glasova, i u plusu je za oko šest odsto u odnosu na prethodne izbore, dok je na trećem mestu Slobodarska partija (FPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,5 odsto glasova. Ovakav izborni rezulat ponovo je vratio OVP na prvo mesto političke scene Austrije, a njenom lideru doneo je titulu najmlađeg kancelara u istoriji te države, ali i najmlađeg šefa vlade u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao pobedu Sebastijanu Kurcu na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku.

– Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da se svi glasovi prebroje – izjavio je Kurc za državnu televiziju ORF.

U austrijskom parlamentu naćiće se i Neos sa 5,1 odsto glasova, kao i Lista Petera Pilca sa 4,4 odsto glasova, ali ne i stranka Zelenih koja je najveći gubitnik jučerašnjih izbora. Sa osvojenih 3,9 odsto glasova i izgubljenih čak 8,5 odsto biračkog tela, ta stranka, po svemu sudeći, neće preći izborni cenzus od četiri odsto. Pravo glasa imalo je 6.401.304 Austrijanaca, a njih 890.000 glasalo je putem pošte. Konačni rezultati biće objavljeni sredinom nedelje.

 Ovakav rezultat Kurcu omogućava da ostvari zacrtani cilj i postane austrijski kancelar.
Za formiranje vlade on nije isključivao koalicionu saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije (FPÖ) Hajnca-Kristijana Štrahea koja je, prema prvim procenama, juče osvojila drugo mesto odnosno, 26,8 odsto glasova. Socijaldemokrate aktuelnog kancelara Kristijana Kerna dobile su 26,2 odsto.

Ukoliko šef diplomatije koji je kod nas poznat i po zatvaranju takozvane balkanske izbegličke rute prošle godine postane kancelar, Evropa će dobiti svog najmlađeg premijera.

Ukupno je danas 6.401.304 Austrijanaca imalo pravo glasa, a 890.000 iskoristilo ga je glasačkim listićima za glasanje putem pošte, koji će tek sutra biti prebrojani, pa se oko drugog mesta i prelaska cenzusa mora sačekati da bude prebrojan i taj značajan broj glasačkog tela.