Španija od subote suspenduje autonomiju Katalonije 1Foto: EPA/ ALBERTO ESTEVEZ

Nakon što je katalonski lider Karles Pućdemon zapretio da će proglasiti nezavisnost Katalonije, Španija je odmah odgovorila najavom da će u subotu početi sa suspenzijom katalonske autonomije.

On je u pismu, španskom premijeru Marijanu Rahoju ranije danas, koje je uputio nekoliko minuta pre isteka roka za izjašnjavanje, koji mu je premijer Španije dao, upozorio je da će Katalonija proglasiti punu nezavisnost od Španije ako Madrid nastavi da preti suspenzijom autonomije te pokrajine.

„Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, početi glasanje o formalnom proglašenju nezavisnosti“, rekao je Pućdemon.

Tako je drugi put u nedelju dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od nezavisnosti ili će se u suprotnom suočiti sa aktiviranjem člana 155. ustava koji Madridu omogućuje suspenziju autonomije Katalonije.

Kriza u odnosima Barselone i Madrida izbila je nakon referenduma o nezavisnosti 1. oktobra koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala.

Rahoj je pre nekoliko dana zapretio da će iskoristiti ustavna ovlašćenja i suspendovati autonomiju Katalonije ukoliko Pućdemon danas do 10 časova javno ne saopštio da je odustao od proglašenja nezavisnosti.

Nakon objavljivanja Pućdemonove poruke, Vlada Španije je saopštila da je Rahoj za subotu zakazao vanrednu sednicu na kojoj će biti pokrenuta procedura za aktiviranje člana 155 Ustava Španije, preno je AP.

Vlada će u subotu usvojiti mere koje će biti prosleđene Senatu, kako bi se zaštitio interes svih Španaca, navodi se u saopštenju španske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari