Odbačena prijava Majki Srebrenice protiv Dodika 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Tužilaštvo BiH obavestilo je Udruženje žrtava i svedoka genocida i udruženje „Majke Srebrenice i Žepe“ da neće sprovoditi istragu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, jer ne postoje osnovi sumnje da je on počinio to krivično delo.

Na adresu navedenih udruženja stigao je odgovor Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem ih obaveštavaju da neće biti sprovedena istraga po ovoj prijavi jer, kako su naveli, ne postoje osnovi sumnje da je prijavljena osoba počinila predmetno krivično delo, prenosi N1 Srajevo. Kako navode, u krivičnoj prijavi stoji da je Milorad Dodik navedeno krivično delo počinio na način da je u više navrata prilikom javnih istupa sa krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina koje su pripadnici političkog i vojnog kadra Republike Srpske počinili za vreme rata od 1992. do 1995. godine, pri čemu je posebno otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici, čime je kod žrtava, ali i ostalog stanovništva Bosne i Hercegovine, izazvao veliku nelagodu, bes i gnjev, a da sve to ima za posledicu stvaranje razdora i netrpljivosti među narodima BiH, konkretno između bošnjačkog i srpskog naroda, obzirom da ovakve izjave imaju za cij omalovažvanje žrtva bošnjačkog naroda, stoji u prijavi koju su potpisali predsednici navedenih udruženja Murat Tahirović i Munira Subašić.

„Mogu raditi šta god hoće majkama Srebrenice, negirati, sipati sol po ranama, neće biti procesuirani“, kazala je za N1 Munira Subašić.

Tahirović navodi da su iznenađeni odlukom Tužilaštva BiH s obzirom na obrazloženje.

„Nisu uspeli da prikupe dokaze i da je iz tih razloga postupak bespredmetan. Iznenađuje me da Tužilaštvo nije uspelo doći do originalnog članka, ali u svakom slučaju nam je ostao period žalbe od osam dana i danas ćemo se konslutovati sa advokatima“, kazao je Tahirović za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari