Lavov - neotkriveni dragulj Evrope 1

Postoji velika šansa da do sada niste bili u Lavovu, jer se u Srbiji, nažalost, malo zna o ovom gradu.

Ne čuje se tako često rečenica: „Putujem u Lavov!“, niti turističke agencije nude putovanja u ovaj grad. Lavov se nalazi na zapadu Ukrajine i ima oko 730.000 stanovnika (podatak iz 2013). Kod Lavovljana je izražen nacionalni identitet, vole svoju zemlju i svoj jezik, stoga većina govori ukrajinskim jezikom, retko ko ruskim.

Postoji mnogo razloga zbog čega bi trebalo da posetite Lavov i to što pre! Mnogo se razlikuje od ostalih gradova u Ukrajini i više nalikuje drugim evropskim gradovima kao što su Beč, Budimpešta ili Prag. U Lavovu su se, zbog njegove bogate istorije, isprepletale razne kulture i arhitektonski stilovi, ali sve to čini jednu prelepu celinu. Grad krase mnoge crkve, katedrale i zgrade od čijih fasada će vam zastati dah, a to potvrđuje i mesto na listi Svetske kulturne baštine. Pravo bogatstvo Lavova su njegovi stanovnici koji su odlični domaćini i sa zadovoljstvom će vam ispričati nešto o svom gradu i pokazati vam njegove znamenitosti.

Ukoliko vam ovo do sada nisu dovoljno jaki argumenti da biste spakovali kofere i krenuli put Lavova, reći ću vam samo još da je Lavov grad čokolade, kafe i piva! Ne postoji osoba koja ne uživa konzumirajući jedan od tri navedena proizvoda.

Dok šetate Lavovom, opojan miris kafe će vas mamiti iz raznih lokala. U ostatku Ukrajine postoji tradicija ispijanja čaja, a u Lavovu ćete biti usluženi kafom sa raznim dodacima po vašem izboru i ovo ga, takođe, čini posebnim u odnosu na druge gradove u Ukrajini. Da li postoji bolja kombinacija od kafe i čokolade? Verovatno ne! U Lavovu se nalazi fabrika ručno pravljene čokolade koja se nalazi, verovali ili ne, u Srpskoj ulici! Fasada ove zgrade je zanimljiva koliko i proizvodi koji tu nastaju, tako da su male šanse da ravnodušno prođete pored nje. Osim ove fabrike, postoje i mnoge prodavnice u kojima možete kupiti ukusne ukrajinske slatkiše po pristupačnim cenama.

Ukoliko od gorenavedena tri proizvoda ipak birate pivo, treba da znate da je prva pivnica u Ukrajini otvorena baš u Lavovu u 18. veku. Ljubitelji piva, svakako, treba da posete Muzej piva, gde mogu da nauče nešto više o njegovoj proizvodnji i probaju njihovo domaće pivo. Ono što obavezno treba da posetite u Lavovu i što može da vam bude polazna tačka, jeste Trg Rinok. Na ovom trgu se nalazi i Ratuša, zgrada gradske skupštine, sa čije se kule pruža neverovatan pogled. Takođe, treba da posetite i neku od ukrajinskih crkava i katedrala, koje su neverovatne i spolja i iznutra, na primer Sabor Sv. Jurija. Ukoliko ste ljubitelj istorije i prirode u isto vreme, obavezno posetite Ševčenkov vrt. Tamo ćete videti u kakvim kućama su Ukrajinci ranije živeli, kakvo su oru|e i oružje koristili i ujedno ćete uživati u divnoj prirodi.

Osim kulturnim znamenitostima, Lavov obiluje i tematskim kafićima. Jedan od takvih kafića je Sklonište koji podseća na rov iz Drugog svetskog rata i da biste ušli unutra morate znati lozinku. Na ulazu vas dočeka obezbeđenje, odnosno čovek obučen kao vojnik i obraća vam se sa „Slava Ukrajini“!, a vi treba da odgovorite „Slava herojima“!. I na kraju, što se tiče cena, Lavov je veoma pristupačan grad i mnogo toga možete videti i probati, a da ne košta čitavo bogatstvo. Mnogo toga se može reći o Lavovu, a ovo je samo mali deo koji vam je, nadam se, zagolicao maštu. Dok budete šetali njegovim kaldrmisanim ulicama, uživali u ukusnoj kafi i još ukusnijoj čokoladi, shvatićete zašto je ovaj grad zaista neotkriveni dragulj.

Autorka je studentkinja ukrajinistike na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari