Putin: Nastavak podrške Srbiji 1

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Moskvi da će Rusija
nastaviti da pruža podršku u obezbeđenju suvereniteta i celovitosti Srbije.

Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle razgovora u Moskvi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da je prioritet razgovora bila energetika i uz napomenu da Rusija skoro potpuno obezbeđuje potrebe Srbije za prirodnim gasom i ocenio da Srbija može da postane
važna zemlja za trazit ruskog gasa.

On je istakao da je u razgovoru posebna pažnja posvećena ekonomskoj saradnji i naglasio da je u ovoj godini razmena roba porasla za 26 odsto i dosegla vrednost od milijardu i po dolara, a da su ruske investicije u Srbiji sve veće i dostižu četiri milijarde dolara. Hoćemo da produbimo saradnju i u bankarastvu, dodao je Putin.

Vučić: Srbija vojno neutralna

Srbija je na evropskom putu, ali je vojno neutralna i neće nikad uvoditi sankcije Rusiji, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je rekao da će Rusija podržati svako uzajamno prihvaćeno rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

Vučić je, posle sastanaka delegacija ali i u četiri oka dva presednika, na kojima su razmotrena pitanja iz niza oblasti, rekao da Srbija visoko ceni ruku prijateljstva Rusije i poželeo uspeh Putunu na predstojećim izborima kako bi nastavio da jača odnose dve zemlje.

Vučić je zahvalio Rusiji na pomoći Srbiji u naporima da očuva teritorijalnu celovitost i suverenitet, ističući ulogu Putina u tome, jer se, kaže, jasno razulikuje period pre i posle njega.

Zahvaljujući se Putinu, Vučić je izdvojio nekoliko situacija u kojima je pomogao Srbiji, pominjući na prvom mestu da je stavio veto i sprečio da stradalni srpski narod dobije žig genocidnosti i dodao da , imamo mogućnost da se borimo za Kosovo, „mirno, naravno“.

Srbija je na evropskom putu, ali vojno neutralna i neće ulaziti u vojne saveze, uključujući NATO, rekao je Vučić.

On je rekao da je zahvaljujući poklonu Putina, misleći na avione MIG 29, Srbija delom obnovila svoje vazduhoplovstvo što joj omogućava da sačuva status vojno neutralne države.

Govoreći o sadržaju razgovora, Vučić je rekao da je Srbija dodatno zainteresovana da obezbedni helikoptere i veruje da će se o tome postići dogovor.

Vučić je naglasio da je Srbi, iako po brojnosti mali, jedan od retkih naroda koji se „pravedno i časno“ odnosi prema ruskim prijateljima.

Ponosni Srbi nisu i neće nikada uvesti sankcije Rusiji, rekao je Vučić, navodeći da će Srbija nastaviti da učvršćuje iskreno prijateljstvo dve države.

Srbija vodi suverenu, nezavisnu i odogovornu politiku, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je posebno važan sporazum, potpisan tokom posete, o većoj isporuci ruskog gasa Srbiji i dodao da će naša država ispunjavati svoje obeveze koje iz toga proističu, za razliku od pre deset i više godina.

Vučić je najavi da će Srbija na najvišem nivou učestvovali naredne godine u obeležavanju Staljingradske bitke, napominjući da su Srbi jedni od retkih sa naših prostora koji nisu u njoj učestvovali na strani fašizma.

Ponosni smo na svoj antifašizam, rekao je Vučić, koji je veliki deo svoj govora održao na ruskom jeziku.

Vučić je saopštio da je pozvao Putina u Beograd, precizirajući da se 2019. planira obeležavanje osam vekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i zahvalio Rusiji što pomaže radove u hramu Sveti Sava.

Putin je rekao da su tokom susreta razmotrene prilike na Balkanu i naglasio da je Rusija zainteresovana za stabilizaciju situacije u tom regionu, za razvoj uzajamno pogodnih veza sa svim balkanskim zemljama.

Potvrdio sam da će Rusija nastaviti da pruža Srbiji podršku u obezbeđivanju njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, rekao je Putin.

On je rekao da Rusija polazi od toga da situcija mora da se reguliše političkim putem, na osnovu dijaloga strana, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Podržaćemo svako uzajamno prihvaćeno rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, rekao je Putin.

Putin je naveo da je prioritena pažnja tokom susreta posvećena ekonomskoj saradnji i naveo da je u ovoj godini robna razmena povećana 26 odsto, do jedne i po milijarde dolara.

Pominjući investicije, on je rekao da je u Srbiji četiri milijarde dolara ruskog kapitala, a u Rusiji pola milijarde dolara srpskog.

Govoreći o saradnji u oblasti eneregetike, Putin je naveo da Rusija gotovo u potpunosti obezbeđuje potrebe Srbije u prirodnom gasu.

U ovoj godni za četvrtinu je povećana potrošnja, do dve milijarde kubnih metara, a sledeće godine će biti tri milijarde, rekao je Putin.

Osim kao tržište, Srbija bi u pesprektivi, naveo je Putin pominjući i Turski tok, mogla da postanje i važna zemlja za trazit gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari