Srbija se i tokom jučerašnjeg dana borila sa poplavama nastalim usled obilnih padavina. Širom zemlje je oko 20 kritičnih tačaka, a najugroženiji su Obrenovac i Svilajnac. Sektor za vanredne situacije angažovao je sve raspoložive snage na zaštiti i spasavanju. Evakuisano je oko 7.250 ljudi, dok pomoć očekuje više hiljada. Ugroženo je oko 1.400 objekata, a 950 je potpuno poplavljeno.

Zbog izlivanja Kolubare, 90 odsto Obrenovca je pod vodom. Jedna starija osoba se vodi kao nestala, dok je u jednom trenutku bilo i životno ugroženih. Evakuisano je više od 3.000 ljudi, a najveći problem prilikom evakuacije bilo je odbijanje pojedinih građana da izađu iz svojih kuća. Tokom jučerašnjeg dana iz Obrenovca je takođe evakuisano nekoliko stotina azilanata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je posetio Obrenovac i rekao da će ova beogradska opština morati u potpunosti da se evakuiše.

– Situacija je katastrofalna i biće još teža. Očigledno je da će morati da bude potpuna evakuacija grada, rekao je Vučić. On je na mostu u Obrenovcu, koji se još drži, razgovarao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem. Vučić je prethodno, po dolasku u Obrenovac, čamcem obišao grad i upoznao se sa situacijom. Pre njega u Obrenovac je stigao i tim od 60 ruskih spasilaca.

I u Svilajncu je situacija dramatična, gde je u jednom trenutku na krovovima kuća bilo oko 1.000 ljudi. Prema rečima Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac, nema kuće i objekta koji nisu poplavljeni vodom iz Resave. Evakuisano je oko 120 lica, a hitno je potrebna hrana i voda. Milanović ističe da je elektrodistribucija isključila struju, ali i da je isključena i voda. Takođe, i fiksna telefonija je u prekidu.

Osim u Obrenovcu i Svilajncu, dosta kritično je i u Ubu, Smederevskoj Palanci, Paraćinu… Oko 700 domaćinstava je poplavljeno na teritoriji grada Smedereva, a evakuisano je 161 domaćinstvo, odnosno 556 osoba, saopštio je tamošnji Gradski štab za vanredne situacije. U bujičnom talasu su srušene tri kuće u Ralji kod Smedereva.

Iz naselja Grdica u Kraljevu, u kome je poplavljeno 1.000 domaćinstava, evakuisan je veći broj meštana.

Za evakuaciju i pomoć 011/2741-157

Sektor za vanredne situacije MUP-a otvorio je još jednu telefonsku liniju za evakuaciju i pomoć ugroženima u poplavama na teritoriji Srbije – 011/2741-157. Iz MUP-a podsećaju da su dva postojeća dežurna kontakt telefona 011/2289-208 i 011/2282-910. Ovi brojevi su isključivo za evakuaciju i pomoć ugroženim građanima, a ne za informacije.

Bez struje 135.000 potrošača

Zbog vanrednih vremenskih neprilika, velike kiše i poplava bez električne energije juče oko 13 časova u Srbiji je oko 135.000 potrošača. Najkritičnije je u Lazarevcu, Obrenovcu, Valjevu, Paraćinu, Smederevskoj Palanci… Najviše problema je nastalo u Obrenovcu, gde je pola grada bez struje, dok bi tokom dana alternativnim prespajanjima trebalo da se reši napajanje oko 80 odsto potrošača u Smederevskoj Palanci. Poboljšala se situacija u Loznici, gde bi po povlačenju vode trebalo da se priključi velika trafostanica „Lešnica“, a u Šapcu se stanje polako stabilizuje i veliki broj potrošača ima električnu energiju. Ako se ostvare aktuelne prognoze i kiša prestane da pada, u naredna 24 sata trebalo bi da bude osposobljeno oko 80 odsto srednjenaponskih trafostanica koje su sada zbog bezbednosti isključene.

Prete i klizišta

Nakon poplava Srbiji prete i klizišta, a trenutno je dosta kritično u gornjomilanovačkoj opštini, gde za sada ima evidentiranih i prijavljenih više od stotinu klizišta. Takođe, zbog više od 20 klizišta koja su se od juče pojavila na području opštine Požega otežan je saobraćaj prema Kosjeriću i Arilju, dok je u prekidu put Požega – Prijanovići – Pilatović.

Angažovano oko 500 pripadnika Vojske

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na poplavljenim područjima juče bilo oko 500 pripadnika Vojske Srbije. „Vojska je angažovala čamce, motorna vozila, pumpe za vodu, auto-cisterne s vodom za piće i obezbedila krevete i ćebad. I ostali pripadnici Vojske su u pripravnosti za pomoć građanima širom Srbije“, navode oni. Vojska je, inače, angažovana u Ubu, Koceljevi, Loznici, Lešnici, Ljuboviji, Osečini, Šapcu, Obrenovcu, Lajkovcu, Lazarevcu, Valjevu, Grockoj, Preljini, Čačku, Lučanima, Požegi, Malom Crniću, Kučevu, Smederevskoj Palanci, Aleksincu, Trnovi kod Jagodine…

Ilić: Za oporavak pet godina

Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije, ocenjuje da su poplave zadale veliki udarac kako državnom budžetu tako i poljoprivredi. „Ovo je izuzetno veliki udarac za budžet, što će se videti nakon procene štete. Svakako će biti potrebne četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi od ovoga“, rekao je Ilić gostujući na RTS-u. Aleksandar Vulin, ministar rada, najavio je da će država nadoknaditi štetu koju su domaćinstva pretrpela zbog poplava. Vulin je rekao da je zakonska obaveza države da finansira saniranje šteta. „A da li ćemo moći i više, nešto ćemo morati, jer je u pojedinim opštinama povrtarska proizvodnja potpuna uništena. Ne možemo da zažmurimo na to“, izjavio je Vulin.

Pomoć sa svih strana

Pomoć Srbiji koju priprema Evropska komisija trebalo bi danas da stigne na poplavljena područja. Reč je o pumpama za vodu i stručnjacima, što je i zatražila srpska vlada od EK, a u drugoj fazi se očekuje da stignu i helikopteri za spasavanje. Srpska pravoslavna crkva odlučila je da izdvoji 10 miliona dinara kao prvu pomoć najugroženijima u poplavama. Novopazarska gradska uprava donela je odluku da sa po 200.000 dinara pomogne tri opštine u Kolubarskom okrugu, koje su pretrpele najveću štetu u poplavama – Koceljeva, Ub i Osečina. Takođe, kompanije Knjaz Miloš i Bambi donacijom svojih proizvoda pomogle su najugroženijim građanima Srbije. Knjaz Miloš je uputio dovoljnu količinu flaširane vode, dok je Bambi donirao svoje proizvode. Pomoć gradu Beogradu poslali su Privredna komora Beograda (milion dinara), Idea, DIS, Farma nova. U akciju su se uključili i Unija pekara Srbije, Milšped i Pošta Srbije, a pomoć prikupljaju i sportski klubovi, između ostalih Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina.

Stigli ruski avioni i spasioci

Niš /// Na niški aerodrom „Konstantin Veliki” juče ujutru sleteo je avion „Iljušin – IL” ruskog ministarstva za vanredne situacije i civilnu zaštitu sa 76 spasilaca i „visokotehnološkom spasilačkom opremom”. Ruski spasioci bi odmah po sletanju trebalo da budu upućeni u poplavama ugroženo područje Obrenovca, rečeno je novinarima. Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov kazao je da se među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, koji su u sličnim akcijama učestvovali na Dalekom istoku. On je dodao da će ruski spasioci „ostati u Srbiji onoliko koliko je potrebno” i najavio dolazak aviona sa humanitarnom pomoći. Z. M.

Požar u termoelektrani „Kolubara“

U termoelektrani „Kolubara” u Velikim Crljenima, kod Lazarevca, juče je došlo do požara na glavnom trafou u kojem nema povređenih, saopštio je MUP. Termoelektrana „Kolubara“, koja posluje u okviru privrednog društva TE „Nikola Tesla“, tri dana je van pogona, jer je preplavljena i okružena vodom, naveli su u EPS-u.

Pronađeno telo vatrogasca

Topola /// U reci Jasenici pronađeno je juče telo vatrogasca Dejana Lazarevića (42) iz Topole, koga je u četvrtak odnela bujica tokom akcije spasavanja, potvrdio je portparol Policijske uprave u Kragujevcu Slobodan Lazarević. Vatrogasca-spasioca je odnela rečna bujica dok je spasavao čoveka sa drveta. Policijski sindikat Srbije predložio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da se Lazareviću dodeli medalja za hrabrost „Miloš Obilić“, saopštio je juče taj sindikat.

Povratak sa ekskurzija uz odobrenje kriznih štabova

Beograd /// Ministarstvo prosvete obavestilo je juče direktore predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola čija se deca i učenici nalaze na organizovanom boravku, koji je započeo pre uvođenja vanredne situacije, da moraju dobiti procenu kriznog štaba o bezbednom povratku.

„Organizatori ekskurzija, nastave u prirodi i izleta moraju se obratiti kriznom štabu za vanredne situacije lokalne samouprave na čijoj se teritoriji deca i učenici nalaze. Ukoliko prema proceni kriznog štaba ne postoji mogućnost za bezbedan povratak, predsednik lokalne samouprave, koji je i predsednik kriznog štaba, dužan je da obezbedi nastavak boravka u objektima u kojima se deca i učenici nalaze dok se ne stvore uslovi za njihov nesmetan povratak“, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo apeluje na roditelje da ne kreću samostalno po decu i time ugrožavaju njihovu, ali i sopstvenu bezbednost. Prema odluci prosvetne vlasti, do daljeg se odlažu sve planirane vannastavne aktivnosti na teritoriji Srbije.

O normalizaciji nastave u školama u ugroženim područjima odlučivaće jedinice lokalne samouprave. V. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari