Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je juče da se rezolucijom UN o Libiji „ograničavaju“ koalicione snage koje nastoje da zaštite civile i obezbede zonu zabranjenog leta. On je takođe kazao da je misija otežana zato što prema rezoluciji neće biti invazije ili okupacije u Libiji. Međutim, šef britanske vlade je naglasio da su restrikcije „pravične“, preneo je Bi-Bi-Si.

Njegova izjava je usledila usred novih sukoba između snaga lojalnih pukovniku Muameru Gadafiju i pobunjenika. Protivnici libijskog lidera su javili da je najmanje šestoro ljudi ubijeno dok je 47 ranjeno kada su Gadafijeve snage juče u jutarnjim časovima granatirale grad Misrata na zapadu zemlje. Provladine snage su takođe bombardovale grad Adždabiju na istoku Libije, koji poslednjih sedmica predstavlja poprište glavnog sukoba. Bombardovanje Adždabije, prema oceni agencije AP, predstavlja korak nazad za libijske pobunjenike koji su se prethodnog dana sukobili sa Gadafijevim snagama u okolini grada Brega, oko 160 kilometara zapadno, prenela je Beta. Kako navodi AP, više desetina vozila, među kojima je bilo kamiona pobunjenika s teškim mitraljezima, primećena su kako napuštaju Adždabiju idući ka severu, ka Bengaziju, uporištu pobunjenika.

„Mi ne okupiramo, ne vršimo invaziju, to nije ono što mi činimo. A na ovaj način nam se uvode ograničenja, ali mislim da je to ispravno“, rekao je Kameron za Skaj njuz, preneo je Bi-Bi-Si. „Pošto smo rekli da mi nećemo vršiti invaziju, nećemo da okupiramo teritorije, ovako nam je na mnogo načina teže jer ne možemo potpuno da odredimo ishod onim čime raspolažemo. Međutim, jasno je da moramo da se držimo odredbi rezolucije Saveta bezbednosti UN.“ Kameron je naglasio da sprovođenje rezolucije znači da se bombardovanjem „zapravo Gadafiju oduzimaju tenkovi i artiljerija i komanda i kontrola zbog kojih je narod u paklu u Misrati i Bregi, kao i u drugim gradovima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari