Egipatski predsednik Hosni Mubarak ispuniće zahteve demonstranata, najavili su juče popodne zvaničnici egipatske vojske i vladajuće stranke, ukazujući da bi dugogodišnji šef države mogao da napusti vlast.


Visoki vojni savet Egipta održao je juče sednicu kojoj nije prisustvovao Mubarak, a posle sastanka državna televizija izvestila je da će vojska „podržati legitimne zahteve naroda“. Vojni savet je bio u stalnom zasedanju kako bi istražio „koje mere bi mogle biti preduzete da se sačuva bezbednost naroda“, navedeno je u saopštenju. Komandant za oblast Kaira, general Hasan al-Rueini rekao je demonstrantima okupljenim na trgu Tahrir u egipatskoj prestonici da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Šef vladajuće stranke Hosam Badravi rekao je agenciji AP da očekuje da će se Mubarak obratiti naciji kako bi „ogovorio na zahteve demonstranata“. Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Geit prethodno je odbacio zahteve Vašingtona da Egipat ubrza političke reforme. Pošto je odbio zahtev SAD da vanredno stanje bude ukinuto, Abul Geit je rekao da Vašington ne treba da „nameće svoju volju jednoj velikoj zemlji“. Bela kuća je zauzvrat saopštila da plan o tranziciji vlasti nije dovoljan da bi demonstranti bili zadovoljni.

– Mislim da je jasno da ono što je egipatska vlada do sada ponudila zadovoljava tek minimalne zahteve naroda – rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs. Abul Geit je rekao da Egipat prolazi kroz previranje i oštro kritikovao američka saopštenja o Egiptu, uključujući ona potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena. Eksplicitni pozivi Bajdena na hitno delovanje za Egipat predstavljaju pokušaj nametanja volje dugogodišnjem savezniku SAD, rekao je Abul Geit.

Kada je reč o vanrednom stanju u Egiptu, koje je na snazi već tri decenije, egipatski ministar spoljnih poslova je rekao da je šokiran Bajdenovim izjavama da ono treba da bude ukinuto. Usred demonstracija širom zemlje iz zatvora je pobeglo 17.000 zatvorenika, što znači da se oni sada slobodno šetaju egipatskim ulicama, rekao je šef egipatske diplomatije.

– Kako možete da tražite da ukinem vanredno stanje kada sam u teškoj situaciji? Dajte mi vremena. Omogućite mi da uspostavim kontrolu, da stabilizujem naciju, da stabilizujem državu, a onda ćemo razmotriti to pitanje – naveo je Abul Geit.

Nakon početnog oklevanja da izriče ocene o događajima u Egiptu, Bela kuća je u proteklih nekoliko dana više puta pozvala na mirnu tranziciju. Dopisnici Bi-Bi-Sija prenose ocene zapadnih diplomata da je američka administracija proteklih dana promenila pristup Egiptu.

Kina protiv stranog mešanja

Peking – Kina izražava zabrinutost zbog političke krize u Egiptu, ali se protivi nastojanjima iz inostranstva da se posreduje između demonstranata i vlasti u Kairu, rečeno je juče u ministarstvu spoljnih poslova u Pekingu. Egipat je jedna od ključnih zemalja arapskog sveta i Afrike, i njegova stabilnost utiče na mir i stabilnost u celom regionu, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. Prema njegovim rečima, Kina veruje da Egipat treba sam da rešava svoje stvari, i da stranci tu ne treba da se mešaju. Kina je u bliskim odnosima sa vladom Egipta, a kineski državni mediji cenzurišu izveštaje sa demonstracija. Beta – AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari