Košarkaši Crvene zvezde ostali su jedini tim E grupe Top 16 faze Evrolige bez ijednog osvojenog boda posle tri kola.

U dupke punoj Kombank areni i vrelom ambijentu, pred dvadesetak hiljada “delija”, koje su neizmenično klicale navijaču crveno-belih Marku Ivkoviću, ubijenom uoči novembarskog duela ovih timova u Istanbulu, vređali turski tim, ne štedeći ni srpske igrače u njemu, bodrili svoju ekipu, naš predstavnik u najjačem kontinentalnom takmičenju je poražen od Galatasaraja – 65:74 (19:21, 16:12, 12:18, 18:23).

Slaba je uteha domaćinu to što je bio u vođstvu u dobrom delu utakmice, kada nije uspeo da je sačuva. Jednostavno, Boban Marjanović nije mogao sam protiv svih. Osamnaest poena i lavovska borba u odbrani (7 skokova) Zvezdinog ubedljivo najboljeg pojedinca od početka EL bili su nedovoljni za premijerno slavlje sastava s Malog Kalemegdana u drugoj rundi trke za evropsku titulu, jer ga nisu podržali ni drugi ključni adut crveno belih, opet prosečni Markus Vilijams (12 poena, 4 sistencije), ni ostali puleni Dejana Radonjića, dok su na drugoj strani svi radili za sve, pravilno raspoređujući koševe. Zvezdaši su naročito omanuli u branjenju šuteva s distance, pa su izabranici Ergina Atamana “sipali” trojke (7) i daleke dvojke (9), za razliku od rivala koji je potpuno podbacio u tom domenu realizacije. Da stvar bude gora, Beograđani su u odlučujućim trenucima imali muku i s organizacijom napada, a nije im išlo ni u markiranju, pod koševima, raspoloženog trilinga Gonlum-Marić-Jang.

Imun na ogroman pritisak oko parketa, čuvanog od desetina pripadnika obezbeđenja i žandara, Galatasaraj je mirne glave (is)koristio sve mane protivnika, brzim trojkama Arslana, Pocijusa i Aroja jedno vreme držao rezultatsku klackalicu, a onda u drugoj polovini treće četvrtine potpuno preuzeo stvar u svoje ruke. Od 45:51 voda je krenula na vodenicu tima sa Bosfora, a dezorjentisana i demoralisana Zvezda do kraja nije našla načina da ispliva iz mora problema.

Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde: Mislim da je ambijent bio dobar. Nije bilo razloga za primedbe, osim možda nekih malih. Nisam siguran da bi se neko drugi u sličnoj situaciji ponašao isto ovako i zato svaka čast Zvezdinim navijačima.

Ergin Ataman, trener Galatasaraja: Za nas je ovo bio veoma težak meč. Mislim na atmosferu, kakvu bismo možda i poželela u hali, ali težak zbog svega što se desilo. Odigrali smo, ipak, najbolju utakmicu ove sezone, protiv mlade a jake ekipe Zvezde i opasnog igrača kakav je Marjanović… Meni savest uopšte nije bila čista posle moje izjave da su Zvezdini navijači teroristi, jer nisam znao šta se dešavalo ispred hale pre duela u Istanbulu, ali sam se izvinio i izjavio saučešće kada sam saznao šta se zbilo. I sada to radim…. Razumem vaše ogorčenje i znam koliko su bili uvredljivi neki događaji posle toga, i zato sam oduševljen Zvezdinom besprekornom publikom. Osećao sam se sve vreme bezbedno u Beogradu, jedino sam bio pod psihološkim pritiskom. Verujem da će i turska policija biti organizovana i osetljiva kada Zvezda bude gostovala u Istanbulu.

Svinjski papci, upaljači, gusle

Dok su gostujući košarkaši ležali na parketu i istezali se, zagrevajući se za utakmicu, sa severne tribine, na kojoj su smešteni najžešći Zvezdini navijači, doletelo je nekoliko svinjskih papaka, kao provokacija pripadnicima muslimanske veroispovesti, kojima je zabranjeno konzumiranje ovog mesa. Gostujući trener Ergin Ataman je, takođe pre početka susreta, gađan s dva, tri upaljača, jedan dres turskog kluba je zapaljen, dok je atmosferu, s razglasa, podgrejavao guslar, stihovima o bitkama srpske i turske vojske iz prošlosti.

Jarsuvat: Marko je simbol

– Marko Ivković koji je izgubio život u Istanbulu nije samo navijač, on je sada simbol. Delimo sa vama duboku tugu zbog ovog bolnog incidenta, a ono što nam daje utehu je da je Markov ubica uhvaćen i priveden pravdi za tako kratko vreme. Javili su mi iz Istanbula da je ovog petka prvi deo suđenja završen, a da će drugi biti održan 12. februara – poručio je sa zajedničke konferencije za medije Dojgun Jarsavat, predsednik Sportskog društva Galatasaraj, koji je sa ambasadorom Turske u Srbiji, Mehmetom Bozajem, obišao grob ubijenog navijača crveno-belih.

Zahvalnost Vučiću i Čoviću

– Želeo bih da se zahvalim gospodinu Čoviću od sveg srca, jer pokazuje primer odvažnosti. Posebno želim da izrazim zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je omogućio dolazak naše ekipe i da se ovde odigra meč Evrolige. U ime navijača Galatasaraja i ambasadora Turske želim da se zahvalim i Beogradu što je učinio da se na dan meča održi mir u prestonici Srbije – istakao je Jarsavat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari