„Sudeći po uvertiri, ovo će biti superzanimljiva nedelja u Ministarstvu prosvete i nauke“, glasi poslednji tvit ministra prosvete Srđana Verbića. Tvit je objavljen istog dana kada je dvoje naučnika u autorskom tekstu na sajtu Peščanika izrazilo sumnju da rektor Megatrenda Mića Jovanović nije doktorirao na Univerzitetu u Londonu.


A kulminacija ove zanimljive nedelje bila je iznenadna konferencija za novinare na kojoj je Verbić pozvao rektora Megatrenda da podnese ostavku, pošto je Ministarstvo prosvete utvrdilo da Jovanović nema londonsku diplomu, niti je bio registrovan kao student doktorskih studija na Londonskoj školi ekonomije.

Ovo je prvi konkretan potez koji je Verbić povukao nakon što je stupio na dužnost ministra prosvete, s obzirom na to da se do sada ponašao kao nenadležan za većinu događaja u resoru koji vodi. Tako je bilo i u slučaju navodnog plagijata doktorske disertacije Nebojše Stefanovića, za koji Verbić uporno tvrdi da nije pitanje kojim Ministarstvo treba da se bavi. Umesto da se jasno odredi prema ovakvim pojavama, od njegovog šefa Aleksandra Vučića smo čuli da se „Verbić saglasio“ sa konstatacijom da je obrazloženje trojice naučnika o plagijatu Stefanovićeve doktorske disertacije „nešto najgluplje što je pročitao u životu“.

Verbićevo imenovanje za ministra prosvete pojedini mediji su okarakterisali kao najveće iznenađenje u novoj vladi. Do danas nije razjašnjeno kako je dospeo na tu poziciju, pošto je upravo za Danas rekao da nije Vučićev prijatelj i da ga je prvi put sreo nakon njegovog poziva da se pridruži ovoj vladi. „Imao sam utisak da je (Vučić) dobro informisan kako o onome što radim, tako i o mojim političkim stavovima, koji su uglavnom kritički prema svima, pa i prema SNS-u“, rekao je tada Verbić. Javnost, međutim, nije imala priliku da se u to uveri, ali ni sazna više o ministrovim planovima, što oni koji ga dobro poznaju objašnjavaju njegovim nesnalaženjem i lošim medijskim nastupom. Koji je dodatno pogoršao njegov šef kabineta Nemanja Đorđević, prekidanjem konferencije za medije, jer se „novinari nisu držali teme“.

Srđan Verbić je rođen 27. maja 1970. godine u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu u Beogradu, nakon čega je radio kao rukovodilac programa fizike u Istraživačkoj stanici Petnica. Magistrirao je na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

Od 2003. godine učestvuje u međunarodnom PISA istraživanju, a radio je u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Autor je tri udžbenika iz fizike za osnovnu školu i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke. Aktivno se bavi promocijom nauke. Govori engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece. Pasije su mu programiranje, čitanje, Tviter i frizbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari