Ko su nova lica u Vladi Srbije? 1(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Slobodan Miljevic)

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije. Među dobro poznatim imenima, poput Ivice Dačića, Siniše Malog, Gorana Vesića, u novoj Vladi sedeće i nekoliko manje poznatih ličnosti, prenosi N1.

Adrijana Mesarović

Adrijana Mesarović biće nova ministarka privrede. Na tu funkciju dolazi iz Gradske uprave u Novom Sadu.

Mesarović je rođena u Novom Sadu 1981. godine, gde je stekla osnovno srednje i visoko obrazovanje. Kako je navela u biografiji, ona je master ekonomije. U zvaničnoj biografiji nije navela koje konkretno škole ili fakultete je pohađala, ali navodi da se obrazovala i u Sautemptonu, u Velikoj Britaniji, kao i da je završila više specijalizovanih obuka „najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike“.

Svoju karijeru u bankarskom sektoru je počela 2008. godine u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Navodi i da je dugo radila kao samostalni stručni saradnik u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom, gde je kasnije postala i šefica.

Ko su nova lica u Vladi Srbije? 2
Foto: printscreen Instagram mesarovićadrijana

U biografiji ističe saradnju sa Narodnom bankom Srbije, kao i ministarstvima za resor finansija i privrede, kroz razne projekte. Tu je i višegodišnje iskustvo u radu na finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, a od 2014. godine deo je Radne grupe Novog Sada koja je radila na konsolidaciji nekoliko javno-komunalnih preduzeća.

Pomoćnica gradonačelnika je postala 2018. godine, a postala je i predsednica Tima za investicije Grada Novog Sada, te učestvuje i na realizaciji Programa „Srbija 2025“ u vezi sa Novim Sadom. Učestvuje u radu i na rekonstrukciji Spensa, kao i na izgradnji mosta-obilaznice oko Novog Sada.

Kada je u pitanju imovina Adrijane Mesarović, Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavila da poseduje jednoiposoban stan, koji je stekla kupovinom.

Jelena Žarić Kovačević

Jelena Žarić Kovačević biće nova ministarka državne uprave. Ona je trenutno u novom sazivu Skupštine Srbije poslanica SNS-a.

Obavlja i funkciju predsednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a zamenica je člana i u Odboru za pravosuđe, državnu upravu u lokalnu samoupravu.

Žarić Kovačević je rođena 1981. godine u Nišu. Po zanimanju je advokat.

Stručnoj javnosti postala je poznata kada je u oktobru 2020. godine predložila skupštinskom Odboru za pravosuđe da Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava, niti da prati njihovo izvršenje.

Ko su nova lica u Vladi Srbije? 3
Foto: printscreen FB Jelena Žarić Kovačević

To je izazvalo brojne rekcije, pre svega na društvenim mrežama, gde je većina komentara sa istim zaključkom – korak nazad u vladavini prava.

Tada se o njoj pričalo da je nezvanični kandidat za ministarku pravde.

Portal Južne vesti je 2018. godine objavio vest da je na sajtu niškog Doma zdravlja, čiji je direktor tada bio Milorad Jerkan iz SNS, tri puta u četiri dana osvanuo govor narodne poslanice SNS Jelene Žarić Kovačević iz Niša uz zahvalnicu zato što je u superlativu govorila o rukovodstvu te zdravstvene ustanove, predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, dok se raspravljalo o zakonu iz oblasti zdravstvene zaštite u Skupštini Srbije.

Nemanja Starović

Starović je takođe novo ime u Nemanjinoj 11.

U zvaničnoj biografiji se navodi da je rođen 9. maja 1982. godine u Novom Sadu.

Završio je Filozofski fakultet u Novom Sadu, gde od 2011. godine ima zvanje master istoričara, kao i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova 2013. godine.

Bio je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, kao i pomoćnik gradonačelnika 2012. godine.

Nakon toga je bio član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U Kancelariji za KiM Vlade Srbije radio je od 2014. do 2016. godine.

Ko su nova lica u Vladi Srbije? 4
foto (BETAPHOTO/STA/Daniel Novaković)

Obavljao je i funkciju državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova 2021-2022. godine.

Starović je imao i autorsku emisiju na RTV Vojvodina.

Bio je portparol Srpskog pokreta obnove i potpredsednik novosadskog Gradskog odbora.

Na izborima 2008. biran je za odbornika u Skupštini Novog Sada gde je bio šef odborničke grupe SPO.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. bio je kandidat na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“.

Dejan Ristić

Ristić je novi ministar informisanja u Vladi Srbije.

Rođen je u Beogradu 1972. godine.

Završio je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta. Posebnu pažnju posvetio je istraživanju Holokausta, kao i njegovoj percepciji u poratnom periodu.

Postavljen je za vršioca dužnosti Narodne biblioteke Srbije nakon smene Sretena Ugričića, u januaru 2012. godine. Pre imenovanja na mesto v.d. upravnika Narodne biblioteke, pored ostalog, radio je u Arhivu Srbije i Ministarstvu rada i socijalne politike.

Ko su nova lica u Vladi Srbije? 5
Foto FoNet Ana Paunković

Krajem avgusta 2013. u medijima je pominjan kao novi ministar kulture u rekonstruisanoj Vladi Srbije, za šta se navodno posebno zalagao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon dolaska Ivana Tasovca na mesto ministra kulture, nakon rekonstrukcije Vlade Srbije u septembru 2013, Ristić je postao državni sekretar. Na istim funkcijama Ristić i Tasovac ostali su i u novoj Vladi Srbije koju je, nakon izbora održanih u martu 2014, formirao Aleksandar Vučić.

U maju 2019. Ristić se prijavio na konkurs za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije, ali nije se našao na listi kandidata Upravnog odbora.

Deo javnosti burno je reagovao je na to što su 9. maja 2021. u jednom delu programa svečane Akademije, koju su Vlada Srbije i Ministarstvo za rad i boračka pitanja organizovali povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, čitani stihovi pesama „Mrtvi niste“ i „Mi znamo borbu što nas čeka“, koje su tokom rata bile prepoznatljive kao koračnice koje je koristio dobrovoljački korpus Dimitrija Ljotića.

Ristić, kao jedan od članova stručne komisije koja je bila zadužena za izbor dela koja će biti izvođena na Akademiji, izjavio je da su u pitanju pesme Momčila Nastasijevića.

Vlada Srbije imenovala je Ristića 12. maja 2021. za v.d. direktora Muzeja žrtava genocida.

U novembru 2023, pred vanredne parlamentarne izbore, zauzeo je 3. mesto na izbornoj listi „Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane“.

Miloš Vučević je, predstavljajući novu Vladu, rekao da među ministrima, kojih je ukupno 31, njih osam nikada nisu bili ministri. To su: Adrijana Mesarović, Jelena Žarić Kovačević, Marko Đurić, Nemanja Starović, Milica Đurđević Stamenkovski, Dejan Ristić, Darko Glišić i Tatjana Macura.

Ko su sve ministri u Vladi Srbije, pročitajte ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari