Vlasti Japana izdale su juče upozorenje o cunamiju nakon što je zemljotres jačine 7,4 stepena Rihterove skale pogodio severoistok države. Epicentar potresa bio je u okeanu, 118 kilometara severno od Fukušime. Stručnjaci su predviđali da će talas dostići visinu od jednog metra. Energetska kompanije Tepko, koja upravlja nuklearkom Fukušima, saopštila je da proučava situaciju i eventualna nova oštećenja reaktora.


Pumpanje azota koji bi trebalo da spreči eksplozije vodonika u reaktorima počelo je juče, saopštila je tamošnja Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost. Kako je naveo portparol Agencije Makoto Vatanabe, radnici su počeli da pumpaju azot u prostor oko jednog od šest reaktora.

Nuklearna elektrana oštećena je razornim zemljotresom i cunamijem 11. marta. Tada je došlo do oštećenja sistema za hlađenje, te su se reaktori pregrejali i vanredno su hlađeni morskom vodom. Pregrejano ili oštećeno gorivo može da dovede do razlaganja vode na kiseonik i vodonik koji, kada reaguje s kiseonikom iz vazduha, izaziva eksplozije, a azot smanjuje tu mogućnost. Voda visokog nivoa radioaktivnosti prestala je da ističe u Tihi okean.

Centralna banka Japana je umanjila procenu učinka privrede zemlje i odlučila da osnovnu kamatnu stopu zadrži neizmenjenom, na 0,1 odsto. Centralna banka upozorava na mogući pad izvoza i stagnaciju domaće potražnje. Posle martovske katastrofe centralna banka je ulila više od 80.000 milijardi jena (937 milijardi dolara) u finansijski sistem da bi stabilizovala privredu. Banka kaže da će pokrenuti program od 1.000 milijardi jena kroz jeftine zajmove finansijskim institucijama u oblastima pogođenim nesrećom.

Mnoge škole u Južnoj Koreji juče su bile zatvorene zbog kiše, jer roditelji strahuju da bi padavine, usled nuklearne krize u Japanu, mogle biti radioaktivne. Zbog kiše je više od 130 osnovnih škola i vrtića oko Seula, u provinciji Gjeonđi, bilo zatvoreno odlukom lokalnih vlasti.

– To je preventivna mera, radi bezbednosti đaka – rekao je portparol kancelarije za obrazovna pitanja provincije Gjeonđi. Kancelarija je zatražila da se škole zatvore na jedan dan ili da se časovi skrate zbog „sve veće uznemirenosti roditelja i đaka“. U drugoj provinciji, Severnom Čungčeongu, otkazane su aktivnosti na otvorenom prostoru – fudbal i bejzbol.

Susedna, Severna Koreja, poručila je stanovništvu preko državne televizije da se zaštiti od mogućih radioaktivnih padavina, i dala savet da se nose kaljače, čizme i kišobrani, javila je novinska agencija Jonhap.

– Pokrijte zasade plastikom i ne dajte životinjama da izlaze na kišu – rekao je jedan od zdravstvenih zvaničnika Severne Koreje.

EU podržava Slovačku

Bratislava – Evropska unija stala je na stranu Slovačke u sporu sa Austrijom oko slovačkih nuklearnih elektrana, a Evropska komisija potvrdila je da odluku o zatvaranju tih elektrana može da donese samo zemlja u kojoj su. Austrija koja je sama već davno odustala od nuklearne energije povodom nedavne nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu nakon razornog zemljotresa i cunamija zatražila je od Slovačke da planira zatvaranje svojih nuklearki, dok Slovačka planira suprotno – njihovu dogradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari