Opština Čajetina je, tokom ove godine, izdvojila iz svog budžeta 5,4 miliona dinara za samozapošljavanje, stručnu praksu za mlade koji su završili fakultete i za javne radove.


– Jedina smo lokalna samouprava u Zlatiborskom okrugu, a verujem da smo jedina i u Srbiji, koja je sopstvenim sredstvima pokrenula program mera aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini, jer država, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, nije opredelila sredstva za tu namenu – saopštila je Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine, i najavila da će i za narednu godinu biti pripremljen lokalni akcioni plan za zapošljavanje, čiju bi realizaciju sa 15 odsto sredstava trebalo da podržati i Nacionalna služba za zapošljavanje.

– Zaključno sa 6. novembrom ove godine, završen je konkurs koji je raspisala opština Čajetina, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, i to za samozapošljavanje, stručnu praksu i javne radove, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno tri miliona dinara. Po završetku konkursa, lokalna samouprava je, uvidevši da je mnogo veći broj zainteresovanih, rešila da iz budžeta izdvoji dodatnih 2,4 miliona dinara kako bi izašla u susret svima koji su se prijavili na konkurs – objasnila je Bojana Božanić.

Ona je navela da je za javne radove, tokom kojih će za potrebe JKP Zlatibor biti angažovano šest lica, izdvojeno oko milion dinara. Isti iznos izdvojen je za samozapošljavanje, pa će šest lica dobiti po 160.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Za stručnu praksu 15 mladih sa fakultetskom diplomom, koji su se vratili u Čajetinu, izdvojeno je 3,5 miliona dinara.

– U vremenu kada se mnogi radnici otpuštaju, 27 mladih ljudi zasnovaće radni odnos na određeno vreme i biće na stručnoj praksi. To je način da se pokažu i da sebi stvore priliku za ponovno zapošljavanje kod istih poslodavaca ili da dobiju dobre preporuke za novog poslodavca – dodala je Božanićeva i navela da se Čajetina veoma brzo razvija i da su joj potrebni kadrovi koji će tome doprineti, istakavši da će i u narednoj godini biti nastavljena podrška zapošljavanju.

Prema zvaničnim podacima, krajem oktobra ove godine, bez posla u Čajetini, koja broji oko 16.000 stanovnika, bilo je 836 lica. Prema životnoj dobi, među nezaposlenima prednjače mladi od 25-29 godina, a prema stručnoj spremi – lica sa trećim i četvrtim stepenom obrazovanja. U prethodnom mesecu zaposlilo se 179 Čajetinaca, kao i njih 28 koji su bili u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a oglašena je potreba za 21 radnim mestom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari