Predsednik Skupštine opštine Prizren dr Ramadan Muja poručio je Srbima Sredačke župe da se ne plaše nezavisnosti Kosova i uzmu učešće u organima vlasti. Muja je u Mušnikovu, multietničkom selu ispod Šar-planine, pozvao Srbe da učestvuju u organima vlasti i opštinskim komisijama, pošto su njihova mesta nepopunjena, i da na taj način neposredno rešavaju svoje probleme.

Predsednik Skupštine opštine Prizren dr Ramadan Muja poručio je Srbima Sredačke župe da se ne plaše nezavisnosti Kosova i uzmu učešće u organima vlasti. Muja je u Mušnikovu, multietničkom selu ispod Šar-planine, pozvao Srbe da učestvuju u organima vlasti i opštinskim komisijama, pošto su njihova mesta nepopunjena, i da na taj način neposredno rešavaju svoje probleme. „Ja verujem da ćemo stvoriti bolje uslove za suživot. Tražiću i tražim od pripadnika svih zajednica, pa i srpske, koje žive u našoj opštini veću međunacionalnu toleranciju“, rekao je on. „Nezavisno Kosovo će biti država svih njenih građana, bez obzira na pripadnost. Dani nezavisnosti Kosova približavaju se i ja bih vas pozvao da i vi učestvujete u tim danima veselja i praznovanja“, kaže Muja. „Garantujem bezbednost, biće osigurana i vaša imovina i nemojte se plašiti“, poručio je predsednik Prizrena dodavši da su i KPS i Kfor mobilisani i spremni da se, kako je rekao, dan proglašenja nezavisnosti Kosova „dočeka veselo“.
Veselin Todorović, predstavnik Srba iz Mušnikova, kaže da je to selo primer suživota u kome nikada nije bilo međusobnih rasprava, mržnje ili svađe. „Odlično se slažemo, pomažemo jedni druge pošto ovde osim nas Srba ima i Bošnjaka i Albanaca. U toku prošle godine zajedno smo svi radili na poslovima od značaja za celo selo“, rekao je Todorović, zatraživši od predsednika opštine da im se finansijski pomogne u nekim objektima infrastrukture.
Srbi iz Mušnikova, ali i iz Gornjeg Sela i Sredske kao primarne probleme istakli su povratak svojih sunarodnika, zapošljavanje mladih, kao i otvaranje škole na srpskom. Oni kažu da se slobodno kreću do oko 15 kilometara udaljenog Prizrena i da u opštinskoj administraciji bez problema rešavaju svoja pitanja. Jordan Marković je pohvalio međuljudske odnose u selu, ali izneo svoj problem sa stanom u Prizrenu. „Već devetu godinu ne mogu da rešim problem stana koji mi je oduzet“, kaže on.
Veselin Ugrinović kao raseljeno lice živi u Kraljevu, ali često posećuje rodni kraj. „Ja volim ovaj kraj i Prizren i zato sam često ovde. Zanima me šta će nova administracija uraditi na povratku i zapošljavanju Srba. Vratila bi se i deca, ali ovde nema škole na srpskom, nema posla. Kako da se onda ljudi vrate“, pita Ugrinović.
Slobodan Vučković se pre tri godine vratio u Gornje Selo i pohvalio se na „odlične komšijske odnose sa Bošnjacima“. „Tako je bilo ranije a tako je i sada“.
I Zoran Stevanović, rođeni Prizrenac, kome je posle rata sredstvima jedne međunarodne organizacije izgrađena kuća u u Sredskoj, kaže da kod njega dolaze a on ide kod komšija iz Planjana i Rečana. „Idem normalno u grad u kupovinu. Nemamo nikakvih problema i zadovoljni smo što se toga tiče“.
Predsednik Muja je prisutnima obećao da će meštanima ovog kraja pomoći u svemu što je u njegovoj mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari