Grčka policija ispalila je juče suzavac kako bi rasterala vozače kamiona cisterni, nakon što je vlada izdala ukaz kako bi ih primorala da se nakon trodnevnog štrajka vrate na posao. Ukaz o „mobilizaciji civila“ obično je rezervisan za ratno vreme ili nacionalnu katastrofu. Vozači koji se ne vrate a posao mogu se suočiti sa zatvorskim kaznama ili gubitkom radne dozvole.

Incident se dogodio kada se oko 500 vozača u znak protesta okupilo ispred zgrade Ministarsta saobraćaja u Atini, ali je vrlo brzo okončan. Na većini benzinskih stanica u Atini nestalo je goriva, dok su i fabrike prijavile da imaju vrlo malo zaliha. Vozači se protive planovima vlade da u sklopu mera štednje usaglašenih sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU ovu granu industrije otvore za konkurenciju.

Reforma je ključni deo paketa pomoći EU i MMF-a, vrednog više milijardi evra, koji je pokrenut u cilju pružanja pomoći Grčkoj da se izbori sa dužničkom krizom. Revizori MMF-a i EU borave u Atini kako bi proverili napredak koji je postignut merama štednje, u okviru kojih su smanjene penzije i plate radnicima u javnim službama, dok su pooštreni kriterijumi socijalne zaštite.

Analitičari ocenjuju da neprestani štrajkovi radnika zbog mera štednje koje sprovodi grčka vlada prete da unište ovogodišnju turističku sezonu, koja je Grcima ostala kao poslednja slamka spasa u najtežoj krizi koja je zahvatila zemlju u poslednje vreme. Svaki peti evro u grčkoj ekonomiji dolazi iz turizma, a turisti zbog situacije u zemlji masovno otkazuju rezervacije, pa ne čudi što je grčka vlada nedavno osnovala krizni odbor na čijem ccelu se nalazi grčka turistička organizacija.

Grčki mediji su uvereni da će štrajk vozača kamiona cisterni predstavljati konačan udarac nacionalnom turizmu usprkos svim naporima Grka da u što boljem svetlu prikažu svoju zemlju ne bi li spasili sezonu, a radi se na svim poljima, od medija i reklama do diplomatije. Udruženje hotelijera Grčke obelodanilo je zastrašujuće podatke – dosad je otkazano gotovo 30.000 noćenja u hotelima. Razlog su incidenti tokom protesta i recesija, a rezultat je gubitak više desetina miliona evra. Sezonu su omeli i kontrolori leta zbog kojih je bio ograničen broj aviona, koji su mogli da uđu u grčki vazdušni prostor. S obzirom na to da vlada nije prihvatila njihov zahtev za plaćanje prekovremenih sati, oni su odlučili da 31. jula ponovo stupe u štrajk. Hotelijeri u izjavama za grčku državnu televiziju NET upozoravaju na to da nije samo turizam sam po sebi ugrožen, nego da će zbog masovnih otkazivanja rezervacija morati da krenu u drastično deljenje otkaza turističkim radnicima i zatvaranje hotela.

Različiti oblici neposlušnosti

Suočeni sa krivičnim gonjenjem u slučaju da se ne vrate na posao, kamiondžije ističu da nastavljaju protest različitim oblicima neposlušnosti. „Došli smo da razgovaramo sa ministrom i vidite na koji način postupaju sa nama. Mi smo radnici i želimo rešenje problema“, rekao je jedan od lidera sindikata Jorgos Corcatos.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari