Glavnom i odgovornom uredniku Tudejs zamana Bulentu Kenešu preti zatvorska kazna u trajanju i do osam godina i dva meseca zbog optužbe da je „uvredio“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u nizu tvitova i izjava za koje je rekao da samo izražavaju njegov kritički stav.

U tužbi koju je pripremila Kancelarija javnog tužioca u Istanbulu se tvrdi da pojedini tvitovi koje je Keneš objavio ne mogu da se svrstaju u domen „slobode govora i mišljenja“ i da je on „uvredio predsednika“ više puta u različitim vremenskim razmacima. Kancelarija tužioca traži zatvorsku kaznu između godinu i po i osam godina i dva meseca zatvora, u skladu sa Turskim krivičnim zakonikom (TCK), piše Tudejs zaman.

Keneš je uhapšen po nalogu Sedmog krivičnog suda za mir u Istanbulu 10. oktobra. U pritvoru je zadržan do 14. oktobra kada je pušten da na slobodi čeka suđenje. Kenešovo hapšenje je izazvalo osude širom sveta, te je jedan broj novinarskih organizacija i novinara, kako u Turskoj, tako i van nje, osudio sudsku odluku, ocenivši da se ona kosi s principom medijskih sloboda.

Keneš je ove godine već osuđen na 21 mesec zatvorske kazne zbog uvrede predsednika u tvitovima, ali je bio na uslovnoj slobodi.

Kako piše Tudejs zaman, Keneš nije ni pomenuo predsednikovo ime u tvitu, te je ova presuda izazvala kritike širom sveta. Pritisak na novinare munjevito raste poslednjih godina u Turskoj. Mnogi novinari se suočavaju sa optužbama za terorizam ili sa optužbama koje imaju veze sa navodnom uvredom državnih zvaničnika. Čevheri Guven i Murat Čapan, urednici u satiričnom magazinu Nokta, uhapšeni su početkom novembra zbog jednog od objavljenih ovitaka. Njima sada sledi kazna i do 20 godina zatvora pod optužbom da su podsticali javnost na oružani sukob na osnovu teksta koji je objavljen u njihovom magazinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari