Sportske rekvizitarijume za nastavu fizičkog vaspitanja u 103 osnovne škole u Vojvodini, odnosno sve vojvođanske osnovne škole koje nemaju sale za fizičko ili ih imaju neadekvatne, dotrajale i nebezbedne za održavanje nastave fizičkog vaspitanja, opredelio je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Te škole čine trećinu od ukupnog broja takvih ustanova u Vojvodini, a među njima područne i matične škole sa po više stotina đaka.


Opremanje osnovnih škola u Vojvodini ovom sportskom opremom i rekvizitima, u koji je <I>Sekretarijat<I> uložio 30 miliona dinara, jedan je od najznačajnijih ciljeva proistekao iz <I>Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini<I> i pratećeg <I>Akcionog plana<I>. Na osnovu najnovije baze podataka o stanju i opremljenosti sala osnovnih škola u Vojvodini, <I>Sekretarijat<I> je u saradnji sa <I>Savezom za školski sport Vojvodine<I> popisao sve neophodne rekvizite za kvalitetno sprovođenje nastave fizičkog vaspitanja, naročito u školama koje za to koriste adaptirane učionice ili naprosto standardne učionice.

Postavljajući sebi za prioritetni cilj zdravlje osnovnoškolaca i jednaku dostupnost vežbanju i sportskim aktivnostima svakom đaku, <I>Sekretarijat<I> i <I>Savez<I> su naročito obratili pažnju na niži osnovnoškolski uzrast, od prvog do četvrtog razreda, vodeći posebno računa o opremi, inovativnim i kreativnim rekvizitima koji će učiteljicama, učiteljima i đacima omogućiti maksimalan učinak na minimalnom prostoru. Svaki set sadrži više desetina rekvizita, od strunjača – manjih, većih, kosih, do švedskih sanduka i merdevinica, trambolina, lopti za razne sportove, balansere, poligone, lestvice, prepone i brojnu drugu nastavnu i trenažnu opremu. S obzirom na veliki obim i količinu ovih setova, dinamika raspodele je opredeljena u više dana i nedelja, idući u susret novoj školskoj godini. Već do kraja ove nedelje planirana je isporuka u više od 30 škola.

Sve je ovo direktorima škola i učiteljima iznela pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, Marinika Tepić, naglasivši i da je to samo prvi korak ka zadovoljenju svih potreba dece za fizičkom aktivnošću i zdravljem.

– Kad smo pre nekoliko meseci, obrađujući poslednje nam pristigle podatke o stanju osnovnoškolskih sala za fizičko u Vojvodini, uvideli da 110 osnovnih škola uopšte nema salu za fizičko vaspitanje koja je osnovno učilo, poput table i krede, to nas je krajnje uznemirilo. Jedna od njih je u međuvremenu dobila salu, šest ima po manje od pet đaka, tako da smo urgentno počeli da radimo na opremanju preostale 103 osnovne škole. Štaviše, oprema i rekvizitarijume koje smo im obezbedili u saradnji sa <I>Savezom za školski sport Vojvodine<I> služiće im ne samo za nastavu, već i za vannastavne aktivnosti, za kvalitetno provođenje velikih odmora kada dežurni učenici uvek mogu dati na korišćenje u školskim dvorištima brojne rekvizite, kao i za najrazličitije aktivnosti tokom vikenda, letnjih i zimskih raspusta, obogaćujući škole time i aktivno slobodno vreme svojih đaka. Nedopustivo je da se deca u školama u kojima provode gotovo čitav dan ne bave fizičkom aktivnošću, koja je preduslov za njihovo zdravlje. Nedopustivo je da deca posle dva časa sedenja, izađu na veliki odmor da nešto prezalogaje i opet sede. Dajte im vijače, lopte, lastiše u ruke, i celo dvorište će za čas trčati i skakutati, a i sami nesvesni koliko kroz igru čine za svoje zdravlje i duži i kvalitetniji život – rekla je ona.

Predsednik <I>Pokrajinske vlade<I> dr Bojan Pajtić istakao je da je opremanje sportskim rekvizitima škola koje nemaju salu za fizičko, veoma značajan projekt, zbog toga što je važno da sva deca u Vojvodini imaju priliku da se bave sportom i da odrastaju u zdrave i uspešne ljude.

– U proteklih nekoliko godina u Vojvodini je izgrađeno 39 školskih sportskih sala, 16 većih sportskih hala i 34 sportska objekta različite namene. Pre toga je u ovoj oblasti bila veoma loša situacija, ali zahvaljujući ovom projektu i uloženim velikim sredstvima, situacija je značajno unapređena – kazao je Pajtić i dodao da je cilj da se u školama koje imaju mali broj đaka, obezbede uslovi poput onih u školama sa više đaka i sa školskim sportskim salama. Predsednik <I>Vlade AP Vojvodine<I> potvrdio je da je <I>Pokrajinski sekretarijat za sport<I> na čelu sa sekretarkom Marinikom Tepić, posvećen tome da se svoj deci u Pokrajini omoguće uslovi da se razvijaju i odrastaju u zdrave ljude, koji će biti korisni sebi, svojoj porodici i zajednici.

– Koleginica Tepić u potpunosti je posvećena tom cilju i sa velikim entuzijazmom realizuje brojne projekte, koji se ne tiču samo sporta i sportskog vaspitanja, nego i reproduktivnog zdravlja, i svega onoga što omogućava da imamo zdravu omladinu koja se neće okrenuti kafani, alkoholu i drogi – kazao je dr Bojan Pajtić.

Dudaš obećao demonstraciju najboljih vežbi

Predsednik Pajtić zahvalio se i predsedniku Saveza za školski sport Vojvodine Mihailu Dudašu, koji je nebrojano puta obradovao svojim sportskim uspesima, a danas isti entuzijazam ulaže u to da iza sebe ostavimo zdrave generacija koje su vaspitane na pravi način. Naš proslavljeni atletičar, višebojac Mihail Dudaš, koji je i predsednik Saveza i koji je jedan od ključnih promotera Sekretarijata za unapređenje školskog sporta i zdravlja školaraca, takođe nije krio zadovoljstvo novom opremom za škole. – Siguran sam da će ovi rekviziti doprineti da se motoričke i muskulaturne sposobnosti osnovaca razviju dobro – naveo je Dudaš i dodao da će Savez uskoro otvoriti kanal na kome će biti postavljeni snimci sa demonstracijom vežbi koje mogu da se rade sa rekvizitima koje su škole dobile. Sportski rekvizitarijumi prezentovani su u Sokolskom domu, gde su i demonstrirani primeri korišćenja potpuno inovativnih rekvizita sa kojima se učitelji i profesori prvi put susreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari