Otkrivaju lepote Cera 1

Odnedavno svake subote iz Šapca kreće autobus sa turistima koji se upoznaju sa lepotama Cera.

Autobuski prevoz košta 200 dinara, a ručak 300, a delom ovaj aranžman dotira gradska uprava. Povratak je u 18 časova. Cilj je da se ova planina približi gradu i da postane turistička destinacija. Iako na svega 30 kilometara od Šapca, ovoj planini nije se posećivala dužna pažnja, delom i zbog odnosa lokalnih vlasti kao i zbog izgrađenih vojnih objekata. Sve tamo do 2000. godine čak je bio znak zabrane da stranci prolaze kroz ovaj kraj. Ana Pavlović, licencirani turistički vodič, ističe da Cer ima niz pogodnosti za razvoj turizma. Po prirodnim karakteristikama je sličan Fruškoj gori – u dužinu se prostire 25 kilometara, a u širinu pet, sa najvišim vrhom 687 metara – ali u turističkom pogledu daleko zaostaje. Planina je pod pod šumom više od 70 odsto, sa bogatom florom i faunom, sa istorijskim nasleđem i ima šta da pokaže.

Ovde je boravila i stručna ekipa Zavoda za zaštitu prirode koja je ispitivala mogućnosti da planina bude proglašena za park prirode, a potvrda toga je da su i strani stručnjaci ukazali na postojanje retkih biljnih i životinjskih vrsta. Pored toga utvrđeno je da je ovde još u četvrtom milenijumu pre nove ere kopan kalaj, da su u rimsko doba ovde bili rudnici zlata i srebra. Zbog svega toga prve turističke rute obišle su Trojanov grad, rimsko utvrđenje iz trećeg veka nove ere, Šančine, na vrhu Cera, gde su vođene odsudne borbe u Cerskoj bici, crkvu Sv. Jovana Šangajskog posvećene cerskim junacima, kao i spomenik na Tekerišu, koga je lično 1929. godine svečano otvorio kalj Aleksandar.

Ana Pavlović posebno podseća na mogućnost tzv. šumskog turizma koji se sve više primenjuje u svetu, a zbog blagotvornog uticaja prirode na zdravlje. Turistima je za sada na usluzi planinarski dom na Lipovim vodama, gde se može prenoćiti i koristiti restoran. Božidar Katić, član Gradskog veća i predsednik Udruženja građana „Cerski marš“, zalaže se da što više Šapčana i mladih iz drugih krajeva bude upoznat sa lepotama ove planine. Naravno, za masovniju posetu potrebno je uređenje pešačkih, biciklističkih i skijališnih staza, obeležavanje posebno značajnih istorijskih mesta, nedostaju putokazi, gradnja smeštajnih objekata. Objedinjavanje ponude jer se ovde nalaze i tri manastira iz starijih vremena, kao i ukupno veća marketinška aktivnost. Cer jeste planina očuvane prirode, ali se o tome još uvek malo zna.

Cerski marš po sedmi put

Povodom Cerske bitke, prve velike pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, već sedmu godinu organizuje se Cerski marš, dug 32 kilometra. Za stogodišnjicu bitke, 2014, u maršu je bilo je oko 1.300 učesnika, uglavnom mladih, a znatan deo je prispeo iz drugih gradova, pa čak i inostranstva. Ovaj marš postao je tradicionalan, a cilj je da Cer bude dostupan tokom cele godine, pogotovo za ekskurzije i organizovane posete dece iz čitavog šabačkog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari