Radomir Lazovićfoto FoNet Aleksandar Barda

Blago diktatorima i autokratama koji u svojim državama imaju takvu opoziciju kao što Srbija imade. Vučiću se to posrećilo jer usud našeg naroda i jeste da ni oko čega ne možemo da se složimo.

Srbi su vam otprilike po onom sistemu „Dva čoveka tri ideologije“. Odmalena nas tako uče „Moja međa tvoja međa“, „Partizani ili Četnici“, „Zvezda ili Partizan“, „Bitlsi ili Stounsi“ i da ne nabrajam dalje razloge raskola između dvoje ili dvojice koji su zarad takvih raspravki spremni doživotno da ne progovore.

Naravno takva karakterološka osobina koja se stiče kroz socijalizaciju i odrastanje zadržava se do kraja života.

Čak i kada odrastemo mi tu osobinu nosimo sa sobom i biramo da se ni oko čega ne slažemo ni sa kim, i da nećemo ni kako mi hoćemo.

Vučiću se posrećilo sa ovakvom opozicijom: Lični stav Hanibala Kovača 1
Foto: M.P. / Danas

Kada na sve to dodate autokratsku manipulaciju preko medija i indoktrinaciju, kao i političko delovanje kroz primitivne horde koje vas slede dobijate protivnike koji vam suštinski nisu dorasli, a niti vam mogu bilo šta.

A zašto? Pa zato što ne mogu da se organizuju i ni oko čega dogovore.

Vučić je sada doveo Srbiju u jednu paradoksalnu situaciju, s jedne strane on je rasprodaje šakom i kapom celom tzv. Zapadu, a s druge strane gradi narativ za domaću javnost novoprobuđenog nacionalizma pomoću koga će patetično da zabašuri sve ono što po nalogu tog istog Zapada mora da obećano i ostvari.

Taj isti Zapad i cela Evropa ne želi, bez obzira na odluke ODIHR-a, da jasno kaže da Srbija mora da ispuni elementarne i evropske standarde da bi nastavila sa evropskim integracijama, i onda se defakto nameće utisak da je ista ta Evropa i ceo Zapad ništa drugo do saučesnik u krađi na proteklim izborima, ali i narednim koji su raspisani za 2. jun 2024.

Nažalost deo opozicije je na sve to pristao, ono što im je Vučić ovih dana servirao, pri tom znajući da su već birački spiskovi naštelovani, da će Beograd izgubiti i da će se autokratski režim Vučića upravo zbog njih zacementirati u narednih 12 godina na vlasti.

Izaći na izbore pod nemogućim okolnostima ravno je samoubistvu jer su rezultati jasni i biće proglašeni odmah pre isteka izborne noći od strane onoga koji se ponaša prema svima kao da su marionete ili lutke iz lutkarskog pozorišta.

Srpska opozicija je ušla u vrzino kolo međusobnih neslaganja, netrpeljivosti (pokazalo se sada) i frankenštajnovski pravljenih predizbornih koalicionih sporazuma.

Svi su se zajedno, opozicija dakako, do juče kleli da svi imaju jedan zajednički cilj, a to je da se obori Vučić, da se prestane sa rasprodajom Srbije i da konačno demokratija ne bude tiranija većine, nego sistemska vrednost koja će nas svrstati u red normalnih zemalja, ali pošto u Srbiji ništa nije normalno, samim tim i mi nismo normalni, pa onda imamo tog Miketića, Grbovića, Lazovića, Ćutu, Parandilovića i Mikija, koji ni sami ne znaju šta hoće i žele.

Jedan dan ovako, drugi dan onako!

Manipulacija konstruktivnom opozicijom očito u Srbiji daje rezultate, jer ta konstruktivna opozicija je idealan „partner“ Vučiću kao što su Slobi bili idealni Šešelj i Vuk Drašković.

Naravoučenije: dok se u Srbiji ne pojavi masa nezadovoljnih od milion ljudi na ulicama Beograda, nešto poput Šri Lanke nedavno, dotle nemamo mi čemu da se nadamo, nego da gledamo kako ovu pošast i ludilo nekako da preživimo, ali bukvalno!

Ko ne zna i ne vidi da su bojkot i generalni štrajk za početak jedino rešenje, taj je budala ma kako se zvao!?

Autor je novinar iz Šapca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari