RSSVesti dana

Grci rekli NE kreditorima
05/07/2015 23:31 | Atina | Globus

Grci rekli NE kreditorima

Piše: M. S.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, a posle više od 54 odsto prebrojanih glasova, Grci su rekli "Ne" predlogu kreditora za rešavanje ekonomske krize. Protiv predloga kreditora izjasnilo se 61,29 odsto od ukupno 9.855.029 birača koji su se sa "Da" (Nai) ili "Ne" (Oxi) izjašnjavali na 19.159 biračkih mesta širom Grčke. "Grčki narod je na referendumu pokazao da nije za mere štednje već za prave reforme. Nećemo pregovore koji se stalno vraćaju na isto stanje. Naša vlada ima dva cilja - nove reforme i restrukturiranje duga", poručio je ministar finansija Grčke Janis Varufakis i naglasio da je "Ne" na referendumu veliko "Da" za demokratsku Evropu i stvarnim reformama.

Pročitaj

Vučić treba da kaže da ne podržava Dodika

05/07/2015 21:25 | Berlin, Beograd | Politika

Vučić treba da kaže da ne podržava Dodika

Piše: L. V.

Kancelarka Angela Merkel će doći u Beograd sa jasnom porukom da se mora postići dogovor da bi Njemačka dala zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. To je stari, već poznati spisak obaveza, kaže u razgovoru za Danas Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, odgovarajući na pitanje kako će nepostizanje dogovora u Briselu uticati na poruke nemačke kancelarke, koja 8. jula stiže u Beograd.

Pročitaj

Zašto propada današnji svetski poredak?

05/07/2015 21:31 | Globus

Zašto propada današnji svetski poredak?

Piše: Dominik Moizi

Nasilje koje je podstakla Rusija vratilo se u Ukrajinu. Islamska država nastavlja svoje pohode na teritorije, koji su umrljani krvlju. Pošto se nasilni sukobi i krize intenziviraju širom sveta, od Afrike do Azije, postaje kristalno jasno da garant poretka koji zemlje (i potencijalni kreatori država) smatraju legitimnim i kredibilnim više ne postoji - ni međunarodno pravo, čak ni globalni hegemon.

Pročitaj

Srbija, prinudni odmor i usputna stanica

05/07/2015 21:20 | Preševo, Bujanovac, Vranje | Društvo

Srbija, prinudni odmor i usputna stanica

Piše: Vojkan Ristić

Uprkos pojačanoj kontroli državne granice sa Makedonijom, u koju su u skladu sa dogovorom direktora policije uključeni i pogranični policajci iz Mađarske i Austrije, imigranti i dalje pristižu u Preševo, gde ih konstantno ima između dve i po i tri hiljade. Uglavnom se radi o mlađim muškarcima, ali i čitavim porodicama sa ženama i maloletnom decom. Neretko se mogu videti i novorođenčad koja su "svet ugledala" na putu dugom više hiljada kilometara od ratom zahvaćenih područja u Siriji, Avganistanu, Iraku.

Pročitaj

Corax Corax

---------------------------------------------

Pitanje dana

RSSPolitika

RSSDruštvo

RSSDijalog

Nedelja

RSSSvet

RSSSrbija

RSSKultura

RSSSport

RSSScena