Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da je vojna saradnja saradnja Beograda i sa Zapadom i sa Istokom u interesu srpske vojske i bezbednosti, podsetivši da je Srbija neutralna zemlja. On je ukazao da Rusija nikada nije stavljala primedbe Srbiji u vezi sa aktivnim razvojem njene saradnje i vojnim vežbama sa zapadnim zemljama, uključujući SAD, kao i NATO, preneo je portal Sputnjik. Prema njegovim rečima, kritike koje iz EU zbog vojnih vežbi sa Rusijom stižu Srbiji iz EU pokazuju da je logika Zapada pogrešna.

Čepurin je juče na konferenciji „Građanska odbrana kao osnova nacionalne bezbednosti države“ ocenio da Srbiji preti realna opasnost od povratnog talasa migranata koje vraćaju iz zemalja EU. Naveo je da vraćanje migranata u Grčku nije moguće, jer boravak migranata u toj zemlji ne odgovara evropskim standardima. „Stoga vraćanje automatski može da bude ostvareno prvenstveno u Nemačku, Mađarsku i na kraju krajeva u Srbiju. Opasnost zbog povratnog talasa jeste potpuno realna. Ova pretnja će se pojačati“, izjavio je ruski ambasador. On je ocenio da Srbija ulaže junačke napore da na civilizovan način savlada situaciju, i da joj u tome pomaže operativno i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu. Čepurin je istakao i da je problem u namerama, kako se izrazio, nekih aktera da „pomognu“ u stvaranju centara za stalni boravak izbeglica i da od Srbije naprave „svojevrsni rezervoar za taloženje“.

Pomenuo je da su Sjedinjene Američke Države vodile politiku nasilnog nametanja sopstvenih standarda u Aziji i Africi ne vodeći računa o posebnostima ovog dela sveta, te da je Evropa tu politiku sledila „u okviru savezničkih obaveza“.

 

Pomoć

Koordinator Ruskog humanitarnog centra Viktor Safjanov ukazao je da je Rusija pružala pomoć Srbiji u gašenju požara i otklanjanju posledica poplava, i da to i sada čini kada je reč o izbeglicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari