U trenutku dok premijer Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić apeluju na stranačke kolege da se odreknu duple funkcije, Vlada Srbije imenovala je socijalistkinju Slavicu Đukić Dejanović za v.d direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Tako će Dejanovićeva ubuduće osim ove funkcije, predavati i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, a obavljaće i poslaničku funkciju. Međutim, kako ona tvrdi za Danas, zbog nagomilanih funkcija neće trpeti nijedan posao.

Na pitanje da li to znači da neće poslušati preporuku šefa stranke Ivice Dačića i da neće podneti ostavku na višak funkcija, ona kaže da zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu može sasvim korektno da obavlja poslaničku funkciju.

„Konsultovaću Agenciju za borbu protiv korupcije i ukoliko oni budu smatrali da sam u sukobu interesa, podneću ostavku na mesto poslanika. Ne slažem se sa vama da gomilam funkcije koje se plaćaju iz budžeta. Funkcija v.d direktora „Dr Laze Lazarevića“ mi je struka, a da li ću postati direktor, pokazaće vreme“, kaže Đukić Dejanović, a na pitanje može li fizički da postigne da obavlja sve te dužnosti, ona kaže da je uvek stizala da radi u zdravstvu i da ako nema sukoba interesa, može da bude i vrlo korektan poslanik.

Nije Slavica Đukić Dejanović jedina socijalistkinja koja broji funkcije. Veljko Odalović, savetnik ministra spoljnih poslova (sa oko 150.000 dinara), ima još nekoliko funkcija. On je član Republičke izborne komisije, mešovite komisije privrednog društva „Dipos“ d.o.o, član je saveta univerziteta u Prištini, odnosno Kosovskoj Mitrovici, predsednik Komisije za nestale i kidnapovane i predsednik radne grupe za nestala lica u okviru dijaloga Beograd-Priština. Najnoviji podaci na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije govore da su Odalovićeva jedina primanja u Ministarstvu inostranih poslova.

Rekorder među socijalistima, ne samo po broju funkcija, već i po primanjima je potpredsednik SPS Dušan Bajatović. On ne samo da je poslanik, direktor Srbijagasa, već je i član Nadzornog odbora Jugorosgasa i podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor“, a nedavno je imenovan i za direktora preduzeća „Južni tok“. Njegova mesečna primanja idu i do dva miliona dinara mesečno. Da li će se Bajatović odreći neke od brojnih funkcija, nismo uspeli juče da saznamo, jer on juče nije odgovarao na naše pozive, ali ni poruke.

I socijalista Živorad Smiljanić predsednik je opštine Apatin, ali i član UO Kliničkog centra Srbije, član Programskog saveta RT Vojvodine i poslanik u pokrajinskom parlamentu. Sve funkcije, bar tako stoji na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, plaćene su i iznose blizu 200.000 dinara.

„Predsednik sam Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, predsednik skupštine akcionara Jedinice za upravljanje projektima, predsednik sportskog društva Crvena zvezda, a na Tehnološkom fakultetu sam u komisiji za izbor zvanja doktorskih teza. Uvek sam dobro planirao svoje aktivnosti“, rekao nam je nedavno Petar Škundrić, savetnik prvog potpredsednika vlade, koji je prelaskom na savetničku funkciju podneo ostavku na poslaničko mesto.

Pokušali smo da saznamo u vrhu SPS ima li stranka mehanizme kojima može da prinudi svoje funkcionere da se ponašaju skromnije i u skladu sa našim standardima, ali nam je rečeno da takvih mehanizama nema.

Stranački kongres u decembru

„Uostalom, mi nismo još dali rok u kom funkcioneri treba da vrate višak funkcija. To je bila čisto preporuka našeg lidera Dačića, a da li će nekim stranačkim aktom to biti propisano, videćemo uskoro. Sve će biti mnogo jasnije nakon predsedništva stranke koje će biti održano sredinom septembra, a posebno nakon decembarskog kongresa“, kaže sagovornik iz SPS, koji je želeo da ostane anoniman, uprkos tome što je pre šest meseci, kako kaže, podneo ostavku na članstvo u jednom upravnom odboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari