– Predsednici vlada Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa trebalo bi da nastave politički dijalog u Briselu 21. aprila na obodu sastanka premijera država zapadnog Balkana sa zvaničnicima Evropske unije o ulaganjima EU u infrastrukturu u ovom delu Evrope, nezvanično saznaje Danas u briselskim izvorima. Prema nezvaničnim najavama, Vučić i Mustafa bi trebalo da razgovaraju o energetici, telekomunikacijama i zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista u Briselu je bio u toku pripremni sastanak za novu rundu političkog dijaloga Beograda i Prištine. Srpska strana uzda se u obećanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini dato prilikom njene nedavne posete Srbiji da će ZSO konačno biti stavljena na dnevni red.

Ova tema se nalazi i među 11 nemačkih uslova za dalje evropske integracije Beograda, koje je u medijsku žižu ove nedelje ponovo vratio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, tvrdeći da se Beograd nameću novi zahtevi. Berlin, između ostalog, traži da „ZSO ima osnivački statut, predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće, predstavnika u centralnoj vlasti, kao i pun nadzor nad ekonomskim razvojem, obrazovanjem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem“, što je najvećim delom predviđeno i Briselskim sporazumom.

Pre pripremnog sastanka za novu rundu političkih pregovora, u Briselu je juče nastavljen i tehnički dijalog Beograda i Prištine. Šef kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić i ministarka bez portfelja zadužena u Vladi Kosova za pregovore s Beogradom Edita Tahiri razgovarali su o migracionim tokovima i merama za rešavanje ilegalnih migracija.

Uoči jučerašnjih razgovora u Briselu Tahiri i Đurić su u sredu u Rimu prisustvovali sastanku privrednih komora Srbije i Kosova na kome je, pod pokroviteljstvom Evrokomore, razgovarano o mogućnostima normalizacije poštanskog i železničkog saobraćaja, kao i otvaranja avio linije Beograd – Priština. Iz Vlade Srbije saopšteno je da Tahiri nije pristala da se o avio-saobraćaju razgovara na ovom skupu, već je insistirala da se avio-tema nađe na dnevnom redu političkog dijaloga dvojice premijera. U Rimu je dogovoreno da se 9. maja u Gračanici održi skup privrednika sa KiM i iz ostatka Srbije.

Nastavak političkih pregovora Beograda i Prištine 21. aprila po drugi put će se održati u sastavu Federika Mogerini, Vučić i Mustafa. Prvi sastanak ove pregovaračke „trojke“ 9. februara završio se dogovorom o pravosuđu kojim je srpsko zakonodavstvo na KiM integrisano u kosovski pravni i sudski sistem. Iako je tada najavljeno da će se dvojica premijera sastajati u Briselu jednom mesečno, usledila je pauza zbog neslaganja Beograda i Prištine oko pregovaračkih tema, što je dodatno opteretio izlazak Srpske liste iz kosovskih institucija.

Federika Mogerini je zastoj u dijalogu posle prvog uspeha pokušala da premosti posetom Prištini Beogradu u drugoj polovini marta. Pregovorima najavljenim za 21. april održaće se u senci nedavnog talasa nasilja na severu KiM, koje pojedini diplomatski krugovi vide kao dodatni pritisak na Beograd pred predstojeću Vučićevu posetu SAD.

 

Marić: Srpska se nije vratila u institucije

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ljubomir Marić negira za Danas tvrdnje prištinskih medija da se Srpska lista vratila u kosovske institucije, pošto je on prisustvovao međuministarskom sastanku o koncesiji za Brezovicu. Marić kaže da je bio na tom sastanku zato što se to „ticao srpskih interesa i imovine“ i da je bio protiv prednacrta ugovora o koncesiji, jer nije sadržala sve elemente koje Srpska lista smatra bitnim, pogotovo kada je reč o postojećem Ski centru i zaposlenima u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari