Kiša i hladno vreme zatekli su u kampu Miratovačkom polju i Prihvatnom centru u Preševu oko osam stotina migranata koji su stigli iz pravca Makedonije, gde na prelazu sa Grčkom kod Đevđelije i dalje traje „napeta situacija“, o čemu govore i oni koji su uspeli da stignu na jug Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Iznenadilo nas je hladno vreme i kiša koja nas je pratila tokom puta kroz Makedoniju. Najteže je mojoj maloj deci – objašnjava Nazifa, koja sa dvoje dece i suprugom putuje skoro dva meseca iz Sirije.

U Prihvatnom centru u Preševu dobili su čaj i nekoliko ćebadi. Za decu je obezbeđena polovna obuća. Humanitarci ukazuju da će sada biti neophodne veće količine upravo ćebadi, odeće i obuće. Najteže je najmlađima koji bukvalno bosi stižu do Preševa u naručju svojih majki i očeva. Većina njih nema adekvatnu odeća za nastavak puta.

U objektu Duvanske industrije u Preševu osposobljava se novi prostor u kome će biti obezbeđeni higijenski uslovi i grejanje za oporavak onih najiscrpljenijih lica. Tu više nema razlike između odraslih i dece, jer sve njih je dodatno na ovom putu onespokojila situacija sa zatvaranjem granica i selektivnim propustom migranata.

– Strahujemo od zatvaranja granica zemalja EU. Zato što pre želimo da iz Preševa krenemo ka Šidu. Jednostavno ne znamo šta nas dalje na putu čeka i hoćemo li uspeti da dođemo do neke od zemalja EU, što je naš cilj. Situacija po nas je sve teža iz dana u dan. Tu ne mislim na humanitarni položaj ovde u Srbiji, već na naš konačni cilj – zabrinuto govori Izif, mašinski inženjer iz Avganistana. On navodi da je mislio da će kada se dokopaju Srbije, „biti na sigurnom putu ka EU“, ali na osnovu informacija koje ima „smatra da se situacija može promeniti preko noći“, a oni sa kojima već pedeset dana putuje „nisu spremni da ostanu u Srbiji“.

Manji broj migranata olakšava proceduru policijske registracije i izdavanje potvrda, kao i pripreme ovdašnjih humanitaraca za zbrinjavanje ljudi u eventualnom novom migracionom talasu. Ništa se ne prepušta slučaju pa su kapaciteti u Preševu sada spremni za višednevni prihvat migranata u zatvorenom prostoru ako to bude bilo potrebno jer se tek najavljuje hladno vreme praćeno kišom i susnežicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari