U izbornoj noći 20. maja, nakon objave pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, grupa huligana iz okruženja Marka Miloševića upala je u sedište Gradskog odbora Demokratske stranke, terajući okupljene demokrate da napuste prostorije, uzvikujući da su „pobedili“ i da je „došlo njihovo vreme“. Kada su huligani došli u prostorije DS, unutra su uglavnom bile žene, kao i nekoliko muškaraca, koji su sređivali podatke pristigle iz izbornih jedinica.

Prema svedočenju očevidaca, grupa mladića, očito pripita, oko ponoći je maltene provalila u odbor DS, bahato zahtevajući da prisutni napuste prostorije, jer je to „njihovo, što su demokrate posle 5. oktobra 2000. uzurpirale“.

– Bilo je strašno. S vrata su nagrnuli i uz psovke terali nas da napustimo prostorije, vičući: „Marš napolje, žute p….! Ovo je naše! Mi smo pobedili i vraćamo se!“ Većina njih bili su toliko agresivni da je malo falilo da nas i fizički napadnu – kaže za Danas članica DS Marija Milošević.

Funkcioner požarevačke DS Velibor Damjanović objašnjava da je u trenutku napada bio na gornjem spratu zgrade, gde su obrađivali izborne podatke, a otišao je u prizemlje kada je čuo galamu.

– Zajedno s predsednikom Mesnog odbora Kličevac Zlatkom Miladinovićem i zamenikom Gradske izborne komisije Sašom Manevim sišao sam dole da vidimo šta se dešava. Grupa mladića je vikala, gestovima ruku pokazujući našim članicama da napuste prostorije. Pitao sam jednog od njih, mislim da su ga njegovi drugari oslovljavali sa „Žoli“, o čemu je reč. Rekao mi je da su oni pobednici i da idemo napolje, jer je tako najbolje za nas. Na moje pitanje zašto, odgovorio mi je da ništa nismo uradili za četiri godine i da nikog nismo zaposlili. Shvatio sam da provociraju i da žele da naprave incident, pa smo taktizirali i pokušali da ih odobrovoljimo. Ostali su nešto manje od sat vremena, atmosfera je bila napeta. Srećom, fizičkog incidenta nije bilo i oni su, nakon dolaska policije, otišli svojim putem – svedoči Damjanović za Danas.

Violeta Pivac, koja se te večeri našla u Gradskom odboru, kaže da je bilo veoma neprijatno i napeto.

– Jedan debeli mladić je bio najgrlatiji, ali i ostali s njim su verbalno nasrtali mahom na devojke. Vikali su: „Hajde, pakujte se! Gotovo je! Izlazite odatle da vas ne bi mi izbacili!“ i slično – kaže Violeta Pivac.

Ona je odmah, dok je trajao incident, telefonom obavestila svog brata Žarka Pivca, koji je predsednik DS u Požarevcu.

– Došao sam u stranku u društvu predsednika Zelene stranke u Požarevcu Miće Nikolića. Čim su nas videli, pogotovo Miću, koji je malo gabaritniji, mladići su odmah smekšali i počeli da se udaljavaju. Bilo je oko sat nakon ponoći kada sam pozvao načelnika policije Dejana Radenkovića i obavestio ga o incidentu. Ubrzo su došle dve patrole interventne policije, koje su izvršile uviđaj i napravile zapisnik. Ujedno sam pozvao prvog čoveka naprednjaka i narodnog poslanika Veroljuba Arsića i pitao ga šta to njegovi članovi rade. On mi je odgovorio da ne zna šta se dešava i da će poslati nekog svog čoveka da vidi o čemu se radi – kaže Pivac za Danas, upozoravajući da se ovakvim postupcima Požarevac ubrzano vraća u mračne devedesete godine prošlog veka.

SNS oštro osuđuje napad

Veroljub Arsić, šef Srpske napredne stranke u Požarevcu, potvrdio je za Danas da ga je prvi čovek gradske DS Žarko Pivac u noći između nedelje i ponedeljka pozvao telefonom zbog incidenta. Arsić poručuje da napadači nisu članovi SNS.

– Čim me je Pivac nazvao rekao sam mu da ti ljudi nisu naši članovi i da su, provocirajući demokrate, zloupotrebili pobedu Tomislava Nikolića. Odmah sam u odbor DS poslao našeg kandidata za gradonačelnika Baneta Spasovića da vidi o čemu se radi. Upadom u prostorije DS, ovi bahati mladići su u ime Nikolićeve pobede, provokacijom, pokušali da ostvare neke svoje lične ciljeve. Zbog toga od policije tražim da se ovi pojedinci identifikuju i da se zakonski procesuiraju i kazne, kako ne bi nekome palo napamet da to ponovi – kategoričan je Veroljub Arsić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari