Kako provesti idealan vikend u Banjaluci 1

Ako bismo putovanja posmatrali kao igre na sreću, onda bi dobar domaćin u vama nepoznatom gradu, voljan da vam pokaže ono najinteresantnije i najbolje u njemu, bio jedna od glavnih nagrada.

Nijedan vodič, nijedna aplikacija, nijedna mapa vam ne može otkriti ono što može lokalac, koji iskreno voli svoj grad. U to sam se ove godine uverila u nekoliko navrata, zato su uspomene sa takvih putovanja ono najlepše što mi je 2016. godina donela. Poslednji jackpot tog tipa desio se u oktobru, kada sam na poziv nekada svoje čitateljke i blogo-koleginice, a danas već dobre prijateljice, Ljiljane Šipragić, otputovala u Banjaluku.

Plan se rodio još letos, kada je Ljilja bila u poseti Beogradu, da bismo ga realizovali sredinom oktobra. Nekoliko Viber poruka i jedan telefonski poziv bili su dovoljni da Jovana i ja spakujemo kofere i krenemo put najvećeg grada Republike Srpske. Radovala sam se jer sam znala da će se Ljilja potruditi da nam Banjaluku predstavi na najbolji mogući način. I nisam pogrešila. Sa tog putovanja vratila sam se sa gomilom informacija i utisaka koje sam rešila da pretočim u današnji post i eventualano vam pomognem da se što bolje organizujete ukoliko se poslovno ili turistički uskoro uputite ka najzelenijem gradu bivše Juge.

Gde prošetati?

U pogledu ove preporuke nisam imala ni minut dileme. Tvrđava Kastel, kao najstariji istorijski spomenik u Banjaluci, jeste mesto na kojem će vam biti zagarantovana najlepša i najmirnija banjalučka šetnja. Tu su fotogenične zidine Tvrđave, tu je reka Vrbas u koju se upravo ovde uliva reka Crkvena, letnja pozornica, slavni restoran Kazamat, ukoliko ogladnite ili ožednite, a tu je i njihova umiljata maca, koja će vas poput kakvog domaćina dočekati i ispratiti prilikom vaše poseti Tvrđavi. Sam kompleks je u poprilično dobrom stanju jer je od 2012. godine veliki deo zidina, bedema i kula obnovljen. Poslednja u nizu je obnovljena Kamena kuća, kojoj ćemo se vratiti u jednoj od narednih preporuka.

Šta obići i posetiti?

Ukoliko ste, poput mene, ljubitelji ulične umetnosti ne smete propustiti priliku da obiđete banjalučku galeriju na otvorenom koju čine tri murala, oslikana na zgradama u naselju Borik. I mada su poprilično mladi (naslikani su prošle i pretprošle godine) već su postali slavni u regionu, a bome i šire. Posebno mural ”Čiča” koji je među Banjalučanima izazvao poprilično oprečne reakcije i mišljenja, da bi na inostranim sajtovima posvećenim uličnoj umetnosti bio predstavljen kao jedan od popularnijih murala u 2015. godini.

Kada smo već kod umetnosti, ne mogu a da sa vama ne podelim oduševljenje izložbom koju smo zatekli u pomenutoj Kamenoj kući na Kastelu. Bila je to izložba slikarskih i vajarskih radova banjalučkih umetnika, koja me je toliko oduševila da sam nekoliko dana od njenog obilaska razmišljala o svemu viđenom. Dokaze za to naći ćete i na mom Instagram profilu gde sam izložbu u više navrata spominjala. Verujem da je ova postavka odavno zamenjena novom, ali to ne znači da ne treba da se informišete o izložbama koje su aktuelne u vreme vaše posete Banjaluci. Ništa lepše no kada svoja putovanja, pogotovo ako su čisto poslovna, uspete da oplemenite sa malo pravog, duhovnog užitka. A Banjaluka ima šta da ponudi i u tom pogledu, verujte.

 Ceo tekst možete pročitati na blogu Brana’s Divine World

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari