Recept nedelje: Halloween pumpkin choco cake 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sasvim slučajno sam došla na ideju da tako nazovem ovu tortu – poslasticu. A onda sam na internetu videla da naziv postoji i da je vrlo zastupljen na zapadu. Odlučila sam da ga ne menjam jer ne znam kako bih je drugačije nazvala.

Bundevu volim najviše kao pečnu ili u piti (sa korama). U drugim slatkim oblicima je baš ne obožavam. Kada su u pitanju slana jela, situacija je drugačija. Videla sam razne vrste bundeva u prodavnici i dobila ideju da napravim ovu tortu.

Sastojci:

100 g rendanih dunja;

200 g rendane bundeve (muskat npr.);

1 kesica vanilin šećera;

1/2 kašičice instant kafe;

150 g šećera;

50 g maslaca/margarina;

2 dl slatke pavlake;

150-200 g mlevenog keksa.

Preliv:

100 g čokolade;

1 dl mleka.

Recept nedelje: Halloween pumpkin choco cake 2

Priprema:

Sjediniti dunje, bundevu i vanilin šećer u šerpi prečnika oko 20 cm. Dinstati na nižoj temperaturi 15-tak minuta uz povremeno dodavanje vode (oko 1dl maksimalno). Na kraju umešati instant kafu. Šećer karamelizovati (voditi računa da ne zagori). Skloniti sa ringle. Dodati maslac i mešati dok se on ne otopi. Sjediniti obe smese. Izmiksati štapnim mikserom. Ako je smesa retka, kuvati na nižoj temperaturi dok varjača ne počne da ostavlja trag na dnu šerpe.

Ohladiti je dobro. Slaku pavlaku umutiti na uobičajen način.  Sjediniti je sa prethodno napravljenom smesom.  Umešati keks.  Posudu obložiti rastegljivom folijom i sipati smesu. Držati u zamrzivaču do služenja.

Okrenuti na poslužavnik, preliti rastopljenom čokoladom i služiti. (Kada istopite čokoladu, mešajte je da se ohladi. Ukoliko tortu prelijete toplom glazurom, postoji mogućnost da će se torta istopiti/iscureti, posebno ako nije dovoljno hladna.)

Ako vam se čini da ima previše aroma, različitih ukusa, a posebno ukoliko se pitate šta će tu instant kafa, savetujem da je napravite baš tako kako sam napisala. Čokoladu nemojte nikako da izostavite jer ona upotpunjuje  ukus torte. Ukoliko se odlučite da je napravite bez keksa, možete dodati orašaste plodove, želatin ili nešto treće. Savetujem da odmah napravite duplu meru.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari