Za većinu nas jutro znači rano ustajanje, žurbu na posao, spremanje dece u školu ili vrtić, i potpunu rastrzanost između životnih prioriteta – stizati na vreme i omogućiti sebi i porodici zdravu ishranu.

Svima kojima su posle hladnih dana, odlasci u pekaru, i drugi načini da se dan počne kakvim takvim doručkom dosadili, i koji osećaju potrebu da poprave imunitet svoj i svojih najbližih, evo preporuka kako da iskoriste zeleno bogatstvo proleća i uklope brzinu i zdravu hranu. Prvi uslov za promenu pristupa i okretanju svežim sokovima je blender ili električna seckalica – do svežeg ispasiranog napitka se ne može bez velikog truda i vremena doći uz pomoć noža i ručnog miksera.

Dakle, stručnjaci za ishranu, za prolećne dane, preporučuju da se dan počne brzo spremljenim zelenim kašastim sokom ili u originalu „green smoothie“. Njegov osnovni sastojak je zeleno povrće, čiji ćete često, ako ćemo biti iskreni, pomalo bljutav ukus prikriti drugim lepšim ukusima, ali na zdrav način.

Zeleno povrće je puno vitamina, minerala, vlakana, hlorofila i aminokiselina i svačeg još vrlo korisnog, uz to lako se vari, jer ne sadrži skrob, te se lako može kombinovati sa drugom hranom. Stručnjaci takođe navode da zeleno lisnato povrće podstiče stvaranje probavnih enzima i „alkalizira“ organizam, što je vrlo bitno.

Recepti su prepušteni mašti na volju, a osnovni glase otprilike ovako – jedna banana, 300 mililitara vode, sto grama crvenog voća, može i smrznuto, recimo kupine, dva-tri lista spanaća ili blitve ili rukole ili kupusa ili zelene salate, čega god imate zeleno. Kao doslađivač može se, ali ne mora dodati malo šećera, po mogućstvu smeđeg, još bolje meda ili javorovog sirupa… Ovi sastojci se blendiraju oko minut i sok se ispije odmah – krasan doručak. Vredi znati da spanać ima najblaži ukus od sveg zelenog lisnatog povrća i da je zato najbolji sastojak, pogotovu za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari