Vladimir Matkovic

"Primer moći kulturne industrije kada je reč o plemstvu i krunisanim glavama": Kraljica Elizabeta II je globalni brend 1
09.09.2022. 14:09

„Primer moći kulturne industrije kada je reč o plemstvu i krunisanim glavama“: Kraljica Elizabeta II je globalni brend

Bilo je to 29. aprila davne 1929. godine. Na naslovnoj strani američkog njuz nedeljnika Tajm osvanula je fotografija trogodišnje devojčica u pastelno žutoj haljinici, po izrazu lica se videlo da joj je bilo dosadno. Naslov je glasio “P'incess Lilibet”. Reč je o dečjem izgovoru njenog imena, a nadimak Lilibet ostaće rezervisan za najuži krug porodice i prijatelja.
Vitraži u Notr Damu i francusko-nemačka saradnja 4
27.06.2022. 13:09

Vitraži u Notr Damu i francusko-nemačka saradnja

Radovi na rasklanjanju 2.500 kvadratnih metara vitraža koji je bio prekriven naslagama čađi u slavnoj pariskoj katedrali Notr Dam iz 12. veka koja je nastradala u požaru 2019. godine, ne prestaju.
Memorijalni centar sa zidom sećanja 6
06.04.2022. 18:08

Memorijalni centar sa zidom sećanja

- Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je sredstva za javni konkurs za arhitektonsko rešenje obnove zgrade Narodne biblioteke srušene 6. aprila 1941. godine u nemačkom bombardovanju Beograda, izjavio je juče upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Naslovna strana

3. decembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.