Ljudi su koristili vatru za kuvanje hrane stotinama hiljada godina ranije nego što se mislilo, navodi grupa istraživača predvođena Izraelom.

Oni su pronašli dokaze za to u ostacima ogromne ribe nalik šaranu, starim 780.000 godina, otkrivenim u severnom Izraelu.

Naučnici su primetili da je „prelazak sa sirove hrane na kuvanu imao veliki uticaj na ljudski razvoj i ponašanje“.

Prethodni najraniji dokazi o kuvanju datiraju iz oko 170.000 godina pre nove ere.

Ostaci ribe od dva metra pronađeni su na arheološkom nalazištu Gešer Benot Jakob koje se proteže pored reke Jordan na oko 14 kilometara severno od Galilejskog jezera.

Istraživači predvođeni Iritom Zohar sa Univerziteta u Tel Avivu proučavali su kristale iz gleđi zuba ribe, koji su pronađeni u velikim količinama na tom lokalitetu.

Način na koji su se kristali proširili bio je dokaz da riba nije bila izložena direktnoj vatri, već kuvana na nižoj temperaturi.

„Sticanje veštine potrebne za kuvanje hrane predstavlja značajan napredak u evoluciji jer je obezbedilo dodatna sredstva za optimalno korišćenje raspoloživih resursa hrane“, rekla je profesorka Nama Goren-Inbar sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, koja je rukovodila iskopavanjem.

„Čak je moguće da nisu kuvali samo ribu, već i druge vrste mesa i biljaka.“

Naučnici su utvrdili da je ova riba nekada naseljavala drevno jezero Hula koje je isušeno 1950-ih u pokušaju da se iskorene komarci koji prenose malariju.

Drugi arheološki dokazi pronađeni na lokaciji ukazuju na to da su jezero desetinama hiljada godina naseljavale grupe lovaca-sakupljača.

Naučnici veruju da lokacija takvih slatkovodnih područja nudi trag za rutu kojom je čovek došao iz Afrike na Bliski istok i dalje.

Najnovija otkrića rezultat su iz zajedničke studije u kojoj su učestvovali naučnici iz izraelskih, britanskih i nemačkih institucija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.