Ova hrana može da dovede do oštećenja mozga 1Foto: Phillip Waterman / ImageSource / Profimedia

 

Svi znamo da je pržena hrana loša, ali nova istraživanja sugerišu da jedenje čipsa i druge brze hrane takođe može izazvati dugotrajno oštećenje mozga.

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu proučavali su efekat prženja hrane u već korišćenom ulju, što je često način na koji se priprema hrana u restoranima, te su otkrili da staro ulje – ono koje se koristi za kuvanje hrane iznova i iznova ima svojstva koja oštećuju mozak i prodiru u hranu koju jedemo.

Pacovi hranjeni hranom prženom u korišćenim uljima pokazali su više znakova upale jetre, za koju se veruje da ubrzava kognitivni pad i dovodi do demencije.

Istraživači su takođe pronašli više znakova oštećenja mozga kod pacova hranjenih hranom kuvanom u zagrejanom ulju u poređenju sa kontrolnom grupom. Čini se da se isto oštećenje mozga prenosi na potomstvo pacova hranjenih takvom hranom.

„Prženje na visokim temperaturama povezano je sa nekoliko metaboličkih poremećaja. Koliko znamo, prvi smo koji su izvestili da dugotrajno dodavanje ulja za prženje povećava neurodegeneraciju“, rekli su naučnici-

U istraživanju pacovi su podeljeni u pet grupa. Svakom je dato standardno jelo ili jelo dopunjeno nezagrejanim ili ponovo zagrejanim susamovim ili suncokretovim uljem. Za simulaciju efekata ponovno korišćenog ulja za prženje korišćena su ponovo zagrejana ulja.

Pacovi koji su konzumirali zagrejano susamovo ili suncokretovo ulje imali su povećan oksidativni stres i upalu u jetri, kao i značajno oštećenje debelog creva, prenosi  Medical Daily.

Istraživači su rekli da promene u jetri znače smanjenje transporta omega-3 masne kiseline DHA do mozga. Smatra se da su omega-3 masne kiseline važne za zdravlje mozga i nalaze se u morskim plodovima kao što su losos i sardine.

To je dovelo do višeg nivoa neurodegeneracije kod pacova i njihovih potomaka, rekli su istraživači.

Potrebne su dodatne studije na ljudima da bi se potvrdili efekti primećeni kod pacova, ali istraživači su rekli da žele da prouče efekte ulja za prženje na neurodegenerativne bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, piše The Sun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari