Stacey Meets the IS Brides

BBC
Duli je putovala u severnu Siriju kako bi snimila emisiju „Stejsi sreće mlade iz Islamske države“

BBC je uklonio scenu u dokumentarcu Stejsi Duli u kojoj je gest tokom muslimanske molitve opisan kao „pozdrav Islamske države“.

Scena u kojoj Duli opisuje mlade žene kako podižu prste u vazduh je isečena iz dokumentarca Stejsi sreće mlade iz Islamske države (Stacey Meets the IS Brides).

Taj video klip je korišćen i u nedeljnim BBC Vestima u deset, ali je potom uklonjen iz Ajplejera, a verzija bez te scena postavljena je na sajtu.

BBC se izvinio zbog greške.

„Pogrešno smo opisali gest mladih žena koje smo snimili u zatvoru koji kontrolišu kurdske snage u severnoj Siriji“, rekao je portparol BBC-a.

„ID je pokušala da to iskoristi u sopstvene propagandne svrhe. Preciznosti radi, jasno ističemo da mnogi muslimani ovaj gest koriste da označe jedinstvo“.

„Izvinjavamo se zbog greške i zato smo uklonili pomenuti opis sa snimka“.

Podignuti prst je simbol Tavhida, kojeg Oksfordski rečnik Islama opisuje kao „zajedništvo i jedinstvo boga kao stvoritelja i oslonca univerzuma“.

Taj gest je deo molitve, a neki fudbaleri muslimani ga koriste kada proslavljaju golove.

Neki ekstremisti Islamske države pokušavali su u prošlosti da iskorite taj gest, pogotovo posle javnih pogubljenja.

https://twitter.com/TellMamaUK/status/1158299793233518593


Stejsi Duli je za program Panorama posetila kampove u severnoj Siriji i razgovarala sa ženama koje su napustile sopstvene države kako bi se priključile Islamskoj državi.


Povezani tekstovi