„Karolajna riper" - najljuća papričica na svetu

Spl
Karolajna riper

Čovek koji je na takmičenju pojeo papričicu „Karolajna riper“, koja se smatra najljućom na svetu, morao je da zatraži prijem u bolnicu zbog jake glavobolje.

Tridesetčetvorogodišnji muškarac je na takmičenju u jedenju ljutih papričica u državi Njujork pojeo samo jednu papričicu ove sorte.

Sledećih nekoliko dana trpeo je „strašne“ glavobolje zbog kojih je primljen u bolnicu.

Njegovo iskustvo je opisano na medicinskom portalu „BMJ“ kao prvi zabeležen sluča da papričica izazove ovakve posledice.

Doktor koji ga je lečio upozorio je sve ljubitelje ljutih papričica da odmah zatraže medicinsku pomoć ukoliko dobiju iznenadne glavobolje.

Te glavobolje, stručno nazvane „sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije“ (RCVS), nastaju izneneadnim sužavanjem krvnih sudova koji snabdevaju mozak.

Neposredno pošto je pojeo papričicu, muškarac je dobio grčeve u želucu.

Nakon par dana javili su se jaki bolovi u vratu, a zatim iznenadne jake glavobolje koje su trajale po par sekundi.

Bolovi su bili tako jaki da je hitno primljen u bolnicu, ali neurološki testovi nisu otkrili uzrok problema.

Skener je pokazao da su su se nekoliko arterija koje snabdevaju mozak suzile, što je navelo lekare da zaključe da je u pitanju RCVS.


Najljuće papričice na svetu

  • „Karolajna riper“ prosečno ima 1 569 300 jedinica na Skovilovoj skali ljutine papričica
  • Poređenja radi, sorte tabasko i halapenja imaju između 2 500 do 8 000 jedinica
  • „Karolajna“ je 2013. zvanično priznata kao najljuća papričica na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda
  • Proizveo ju je Ed Kuri iz Južne Karoline, nakon deset godina ukrštanja raznih sorti
  • Počeo je da gaji papričice nakon što je saznao da kapsaicin, jedinjenje koje papričicama daje ljutinu, ima antikancerogena svojstva i polovinu svake žetve poklanja centrima za borbu protiv raka.

Pacijent se na kraju sasvim oporavio. Posle pet nedelja, skener je pokazao da su se arterije vratile u normalno stanje.

Doktor Kulotungan Gunasekeran iz bolnice Henri Ford u Detroitu, kaže da ljudi koji jedu ljute papričice moraju da budu svesni da to može biti štetnp po zdravlje.

„Zasad ne bih savetovao ljudima da ne jedu Karolajnu, ali preporučujemo svima da budu oprezni i da se odmah jave lekaru ako nakon konzumiranja papričica dobiju glavobolju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari