Da li su zdrava i u kojoj meri: Istina o jajima

Ostavite komentar


  1. Koliko su me odusevili dokumentarni filmovi BBC toliko me razocarala njihova propaganda hrane zivotinjskog porekla kojom obmanjuju narod.

    1. U principu ja vidim poentu da se iznesu rezultati vise studija – jer ako sama nauka nije dosla do jedinstvenog zakljucka, onda i bi bilo pogresno prosto napisati „treba jesti/ne treba jesti“. Ali ono u cemu se potpuno slazem je da je ovaj tekst totalni haos. Informacije su nabacane sa svih strana, a neke tvrdnje su potpuno nejasne, jer je pretpostavljam neko ko nije narocito upoznat sa praksom naucnih studija prosto prevodio kako mu se cini jezicki najlogicnije. Naucni zurnalizam ipak zahteva makar povrsnu upoznatost sa naucnom oblascu/metodologijom o kojoj se pise, jer u protivnom nikom nista nije jasno.

    2. Ko je ovo prevodio svaka mu cast…toliko nejasnoca…toliko nabacanih informacija koje nemaju veze izmedju sebe!!! I na kraju se pitam sta je pisac hteo da kaze….al ne mogu….ne ide

  2. navodim citat iz američke literature:
    “Individuals should eat as little dietary cholesterol as possible while consuming a healthy eating pattern.
    The Healthy U.S.-Style Eating Pattern contains approximately 100 to 300 mg of cholesterol across the 12 calorie levels.“
    Uputstvo o ograničenju dakle – postoji!

  3. Najveća koncentracija transmasnih kiselina je u hrani prženoj u fritezi i u lisnatom testu (pogačice, kroasani i sl.) Takođe, suncokretovo ulje koje se kod nas najviše koristi za prženje nije najpostojanije i lako oksidira prilikom prženja i razvija transmasne kiseline. Ulje repice je najpostojanije pri prženju hrane, ali u Srbiji se sasvim retko nalazi u prodaji iako se uljana repica uzgaja širom Srbije.

Ostavite komentar


Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.