Novi autoput povezuje crnogorsku obalu sa Srbijom i izgradila ga je Kineska korporacija za puteve i mostove

Getty Images
Deo autoputa u Crnoj gori koji je izgrađen u okviru strategije Pojas i put

Evropska unija (EU) predstavila je globalni investicioni plan vredan 300 miliona evra i opisala ga kao „pravu alternativu“ kineskoj strategiji Pojas i put.

Plan nazvan Globalna kapija trebalo bi da postane brend, navela je Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije.

Kina je finansirala izgradnju železnica, puteva i luka, ali se našla pod optužbama da je ostavila neke zemlje da grcaju u dugovima.

Državama su neophodni „pouzdani partneri“ u izradi održivih projekata, tvrdi Fon der Lajen.

U Evropskoj uniji razmišljaju kako da iskoriste milijarde evra obezbeđenih od država članica, finansijskih institucija i iz privatnog sektora.

EU je želela da pokaže kako drugačiji, demokratski pristup može biti uspešan u sprovođenju projekata koji su usmereni na rešavanje pitanja klimatskih promena, održivog razvoja i globalne zdravstvene sigurnosti, rekla je šefica Evropske komisije.

Projekti moraju biti vrlo kvalitetni, transparentni i dobro vođeni, a moraju i doneti opipljive rezultate za zemlje koje u njima učestvuju, dodala je ona.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je za BBC da će šema biti usredsređena na afričke zemlje.

Kineska strategija realizovana je u Africi, Aziji, regionu Indo-Pacifika i, takođe, u Evropskoj uniji.

Kosko, kineska kompanija za logistiku i transport, poseduje dve trećine vlasništva u velikoj grčkoj luci Pireju, a Kineska korporacija za puteve i mostove izgradila je ključni most u Hrvatskoj.

Kineski radnici u Pelješcu i Hrvatskoj

Getty Images
Kineska korporacija za puteve i mostove izgradila je i most Pelješac u Hrvatskoj

„Kada je reč o biranju investicija, nekoliko postojećih opcija prečesto je uključivalo sitna slova koja povlače velike posledice – finansijske, političke ili društvene“, tvrdi Fon der Lejen.

Ovo je prvi ozbiljan pokušaj Evrope da napravi projekat i osmisli sisteme finansiranja, pa države sada imaju alternativu uzimanju pozajmica od Kine, ističe Endi Smol, stručnjak za transatlantska pitanja u nemačkom Maršal fondu, za BBC.

Peking će pozdraviti projekat Globalna kapija Evropske unije, ukoliko će biti otvoren i ako će „pomoći zemljama u razvoju“, rekao je Žang Ming, kineski ambasador u EU, na konferenciji za medije prošlog meseca.

Ipak, upozorio je da će „bilo kakav pokušaj da se infrastrukturni projekti iskoriste kao geopolitičko oružje izneveriti očekivanja međunarodne zajednice i naštetiće interesima EU“.

Projekat Pojas i put je centralna tačka spoljne politike Kine.

Iako je Peking razvio trgovinske veze ulaganjem novca u nove puteve, luke, pruge i mostove širom sveta, neki smatraju da Kina tako daje „predatorske kredite“ kao deo takozvane „diplomatije hvatanjem u zamku dugova“.

Ima i onih koji tvrde da je situacija komplikovanija i da pozajmljivanje velikih suma novca teško može biti bez rizika.

Kako bilo, Kina je našla način da podmiri potreba za pozajmicama koje druge zemlje nisu.

Njen ekonomski i geopolitički uticaj je porastao, kao i tenzije između najmnogoljudnije zemlje sveta i Zapada.


Pitanje je da li EU zaista može nešto da učini u ovom geopolitičkom prostoru, kaće Endru Smol.

„Ili je previše kruta, previše zarobljena u unutrašnjim birokratskim borbama? Ako ne uspeju u ovome, biće to veliki neuspeh“, smatra on.

Jedan diplomata mi je rekao da je „dobar znak što Evropa konačno ostvaruje uticaj u tom podneblju“.

„To je naš zajednički interes sa našim transatlanstkim prijateljima – Amerikom i Velikom Britanijom“, dodao je.

Međutim, zajednički interes može dovesti do pooštravanja konkurencije, tvrdi Skot Moris, stariji stručnjak iz Centra za globalni razvoj.

Na kraju, Sjedinjene Američke Države imaju inicijativu „Izgradimo ponovo bolji svet“ koja je predstavljena na samitu G7 u junu prošle godine.

„To je bučno mesto sa mnogo brendova koji se međusobno sudaraju“, kaže Moris.

Ipak, on se „nada“ da će inicijativa Globalna kapija biti uspešna.

„Važnija“ od suprotstavljanja Kini je šansa da Evropa „dostigne nivo finansijskog kapaciteta da dovede do boljitka u zemljama u razvoju kojima je neophodan kapital,“ smatra Moris.

Iz Evropske unije su posebno naglacili „transparentni pristup baziran na vrednostima“ sa željom da stvore veze, a ne zemlje koje zavise od njih.

Ali, ovde se radi i o uticaju i Evropska komisija nastavlja da traga za načinima da pokaže snagu na geopolitičkoj pozornici – u zamenu će dobiti saznanje kolika je ta snaga.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.