Male boginje: Srbija sa najvećom stopom obolelih u Evropi

Ostavite komentar


 1. Значи, поново креће плаћена, оркестрирана кампања против српских родитеља и њихове деце, са циљем да се што више страних вакцина прода и да се узме што већа провизија. Нема везе што је неуставно, што се крше основна људска права на одабир медицинског поступка. Доктору из Шилерове ништа не значе примери развијенијих држава од нас, попут Шведске или Италије, где ништа није светије од људског права на живот, слободу и здравље. Срби нису ни глупи и јасно виде шта је намера тренутних власти и зато не пристају да буду опитни пацови.

  1. @Milan Toplica
   U pravu ste. Strane farmaceutske kuce znaju da mogu da izmuzu novac iz roditelja jer ce svako pre da plati vakcinu, nego da mu dete umre od iskorenjene bolesti. Verujem da sve pricate iz najbolje namere, ali ovakvi komentari uticu na ljude da ne vakcinisu svoju decu. Vakcine nisu idealne, daleko od toga, ali su svakako bolje od smrti pre osnovne skole. U razvijenim zemljama vakcinacije nisu obavezne, jer roditelji svojevoljno vakcinisu decu, i stope vakcinisanosti su preko 95%. A to sto se neko obogati od tendera za vakcine, ne znaci da ne treba vakcinisati decu, vec smeniti odgovorne.

   1. И Ви сте у праву, вакцине су далеко од идеалних и попут свих медицинских препарата имају своје лоше стране (поготову вакцине за сиромашна тржишта попут Србије) и могу изазвати врло озбиљне последице, па чак и смрт, код предиспониране или имунолошки ослабљене деце и баш из тог разлога не смеју бити обавезне по закону, нити би било ко смео бити изложен присили, шиканирању, вређању, нити било ком другом облику насиља, већ мора постојати едукација и препорука, а изнад свега слобода да свако одлучи како он сматра за исправно. Овим нико не би био угрожен, јер су вакцинисани већ заштићени вакцином. Ово је озбиљна тема и не треба бити пристран, не можемо отворено говорити ако недостатке вакцина занемарујемо, а опасности од невакцинисања преувеличавамо. Све је већи број деце оштећене вакцинама, не знам зашто се о томе не говори јавно, то је забрањена тема за наше новинаре. Родитељи такве деце се проглашавају глупим од стране медицинских радника, по принципу „ваше дете је умрло или ће доживотно остати инвалид, не знамо тачно зашто, али 100% знамо да од вакцина сигурно није“, као да родитељ појма нема шта му се дешава са дететом.

 2. I tako mi resimo da ne vakcinisemo dete da se multinacionalne firme ne bi obogatile, pokazemo im zube, pravicni smo… to sto nam deca posle umiru brze nego po drugim zemljama, krivimo NATO, klimatske promene, uz lokalne neprijatelje raznih vera, ali nikako svoju nepismenost, ili bolje reci vrlo ogranicenu pismenost!? Mozda surovozvuci, ali nebi menetoliko nervirali ljudska primitivnost i tvrdoglavost, u krajnjoj liniji to je njihov izbor i pravo, makar i nevina deca stradala, da pride ne stradaju i mnogi oko njih.

  1. Slažem se delimično. Svako može svojom tupošću da oduzme sebi život, u tome ga ne možete sprečiti. Ali zbog svoje tuposti i zadrtosti oduzimati živote deci… Tu nema opravdanja ni razumevanja. I zločin iz gluposti je zločin, za to se odgovara

Ostavite komentar


Naslovna strana

Naslovna strana za 6. decembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.