Novi robot može da „okusi“ hranu u različitim fazama procesa žvakanja kako bi proverio da li je dovoljno slana.

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu se nadaju da će tako pomoći u automatizaciji kuvanja.

Robot, koji je već bio naučen da pravi omlet, probao je jelo od kajgane i paradajza koje je prethodno spremio.

Dr Arsen Abdulali, koautor naučnog rada o robotu, kaže da bi zahvaljujući ovom pronalasku roboti mogli da postanu „bolji kuvari“.

Tokom istraživanja, robot je probao devet različitih vrsta kajgane i paradajza u tri različite faze procesa žvakanja.

Kako bi izazvali promenu teksture uzrokovanu žvakanjem, istraživači su stavili jaja u blender i naterali robota da „proba“ jelo.

Da bi imitirali degustaciju kod robotskog kuvara, istraživači su na pipak robota pričvrstili sondu, kao senzor za slanost.

Koristeći sondu, robot je „degustirao“ jela, očitavajući rezultat kroz samo nekoliko sekundi.

Zatim je pravio mape ukusa različitih jela.

Istraživači su otkrili da je „probanje“ tokom spremanja poboljšalo sposobnost robota da brzo i precizno proceni koliko je jelo slano.

„Želeli smo da realistično imitiramo proces žvakanja i degustacije, kako bi robot spremao ukusniju hranu.

„Kada robot uči kako da kuva, kao i svaki drugi kuvar, mora da zna koliko je u tome uspešan.

„U našem eksperimentu, robot može ‘osetiti’ razliku u hrani dok se žvaće, što poboljšava njegovu sposobnost da proizvede dobar ukus“, kaže doktor Abdulali.

Gžegož Sohacki, sa univerzitetskog odeljenja za inženjerstvo, koji je koautor rada kaže da „ako se roboti koriste u određenim fazama pripreme hrane, važno da mogu da ‘okuse’ ono što kuvaju“.

Nalazi su objavljeni u naučnom časopisu Frontiers in Robotics & AI.


Pogledajte video o robotu koji pleše kao Mik Džeger

Rolinstonsi: Robot pleše kao Džeger
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari