evrovizija, švajcarska

REUTERS/Leonhard Foeger
Nemo iz Švajcarske

Uprkos kladionicama koje su Hrvatskoj davale najveće šanse, domaćin Pesme Evrovizije 2025. godine biće Švajcarska.

U napetom glasanju, Švajcarac Nemo je za dlaku bio ispred Hrvatske, treća je bila Ukrajina, a četvrta Francuska.

Nemo, 24-godišnjak, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, doneo je Švajcarskoj ukupno treću pobedu na najvećem evropskom pevačkom nadmetanju održanom u Švedskoj sa pesmom Kod.

Švajcarac je izveo pesmu koja je mešavina dram end bejsa i opere, a na bini je pokazao zavidnu kondiciju, balansirajući na ogromnom, okretnom gramofonu, pevajući visoke tonove (refren je inspirisan Mocartovom Čarobnom frulom, koju obično peva sopran).

Imao je apsolutnu podršku gotovo svih žirija, dobivši ukupno 365 poena, Francuska je prikupila 218, a Hrvatska 210.

Ali glasovi publike su uneli veliku napetost.

Izrael, kome je veći deo gledalca u Malme areni zviždao, dobio je 323 poena i nakratko je prešao u vođstvo.

Bejbi Lazanja iz Hrvatske, koji je izveo zaraznu Rim Tim Tagi Dim, dobio je ubedljivo najviše glasova publike – 337, odnosno ukupno 547.

Švajcarac Nemo je od publike dobio manje glasova – 226, ali ukupno 591.

Teodora Pavlovska, odnosno Teja Dora iz Srbije je na kraju zauzela 17. mesto.

Oli Aleksander, predstavnik Velike Britanije, prošlogodišnjeg domaćina Evrovizije, od publike je dobio nula poena.

Ovogodišnja Pesma Evrovizije obilovala je neobičnim stvarima, ali i politikom.

Prvi put u istoriji takmičenja jedan takmičar je isključen iz finala, a mnogo buke je bilo oko učešća Izraela zbog rata u Gazi.

U ovogodišnjem tamičenju učestvovalo je 37 zemalja, a u finale se plasiralo 26.

Međutim, na dan finala Evropska radio-difuzna unija (EBU), organizator takmičenja, isključio je Holandiju zbog, kako je obrazloženo, neprikladnog ponašanja pevača Josta Klajna tokom druge polufinalne večeri.

evrovizija, švajcarska

REUTERS/Leonhard Foeger

Nemo, punog imena Nemo Metler, rođen je 3. avgusta 1999. godine u švajcarskom gradu Bil/Bjenu.

Po muzičkom opredeljenju je polureper-polupevač, svira violinu, klavir i bubnjeve.

Od 2015. objavio je četiri EP izdanja i 16 singlova.

Snimao je pesme i na nemačkom i na engleskom jeziku, a najveći hit, singl Du, 2017. godine stigao je do 4. mesta švajcarske top-liste singlova, piše evrovizija.rs.

Iako nije pobedio, Bejbi Lazanja, kome su samo srpski i kiparski žiri dali po 12 poena, ostvario je najbolji rezultat Hrvatske od njenog osamostaljivanja.

Marko Purišić, nekada član rok-metal benda iz Umaga, ostao je veran tom zvuku, ali ga je i prilagodio takmičenju koje je u suštini pop.

Od osamostaljivanja, Hrvatska je 29 puta bila učesnik Pesme Evrovizije i osim dva četvrta mesta (Maja Blagdan 1996. i Doris Dragović 1999.), uglavnom je beležila neuspehe i loše plasmane, a dešavalo se i da ostane bez finala.

evrovizija, Hrvatska

JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Od bivših jugoslovenskih država, samo je Srbija, kao nezavisna država, 2008. godine bila domaćin Pesme Evrovizije, nakon što je godinu dana ranije, na takmičenju u Finskoj pobedila Marija Šerifović sa pesmom Molitva.

Zanimljivo, poslednje učešće Jugoslavije na Pesmi Evrovizije bilo je 1992. godine upravo u švedskom gradu Malmeu, koji je bio domaćin i ovogodišnjeg takmičenja.

Zemlju koja je uveliko zagazila u rat predstavljala je Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, kompozicijom Ljubim te pesmama.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Jutjub baner

BBC

Ko je Bejbi Lazanja?

O hrvatskoj senzaciji sada se ne bi ni govorilo da je jedna od takmičarki na nacionalnom izboru zvanom Dora nije odustala, a Bejbi Lazanja uskočio umesto nje.

Ovaj mladić iz primorskog grada Umaga zgrabio je priliku, a onda se postepeno pravila euforija kojoj je doprineo i spot za pesmu u kojem su se pojavili mnogi članovi njegove i porodice njegove devojke i jedna mačka koja ne vidi na levo oko.

Pevajući o odlasku sa sela u potragu za boljim životom i, zapravo, kritički se osvrnuvši na odliv mozgova sa kojim se Hrvatska godinama suočava, spot u ruralnom delu zemlje, baka koja mesi tesetinu, svirka u štali, ali i veliki porodični ručak, pokazao se kao pun pogodak.

‘Meow Cat Please Meow Back’ (Mjau mačko, molim te kaži i ti meni mjau), glasi jedan od stihova pesme, koji su mnogi pevušili, neki komentarisali da je „nešto najbolje što su čuli“, a u Hrvatskoj su se čak umesto ‘dobar dan’, pozdravljali sa ‘mjau’.

Malo mu je nedostajalo da donese Hrvatskoj veliko slavlje.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Evrovizija 2024: Švajcarska pobednik, za dlaku ispred Hrvatske 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari