dečak jede prokelj

Getty Images
Ne volite prokelj?

Ne volite određeno povrće? Možda su za to krivi geni, tvrde američki naučnici u novom istraživanju.

Nasleđivanje dve kopije gena za neprijatni ukus dovodi do manjka apetita za povrće poput brokolija i prokelja, pokazuju rezultati njihovog istraživanja.

Ovaj zaključak možda objašnjava zašto nekim ljudima nije baš lako da u redovnu ishranu ubace dovoljno povrća, ukazuju naučnici.

Geni mogu da utiču da neko ne podnosi ukus piva, kafe ili crne čokolade.

Sa stanovišta evolucije, osetljivost na gorak ukus može biti korisna – štiti ljude od jedenja otrovne hrane.

Ali doktorka Dženifer Smit i njene kolege sa Univerziteta u Kentakiju kažu da zbog ovog genetskog sklopa neki ljudi možda ne mogu da unesu preporučeno dozu od pet porcija voća i povrća dnevno.

prkelj

Getty Images
Geni su krivi, verujte naučnicima

Svako nasleđuje dve kopije gena TAS2R38. On kodira protein u receptorima za ukus na jeziku koji nam omogućava da osetimo gorčinu.

Naučnici otkrili da brokoli, kelj i kupus mogu da izleče karcinom creva.
The British Broadcasting Corporation

Ljudi koji naslede dve kopije varijante gena TAS2R38, zvane AVI, nisu osetljivi na gorke ukuse iz određenih hemikalija. Oni sa jednom kopijom AVI i drugom zvanom PAV osećaju gorke ukuse ovih hemikalija, ali ne u tolikoj meri kao pojedinci koji imaju dve kopije PAV-a, često nazivane „super-degustatorima“, kojima je pojedina hrana ekstremno gorka.

Istraživanje je sprovedeno na 175 osoba i naučnici su otkrili da su oni koji imaju dve kopije PAV-a jeli samo male količine lisnatog zelenog povrća, koje je dobro za srce.

„Morate uzeti u obzir kakvog su ukusa stvari ako stvarno želite da pacijenti prate nutritivne vodiče“, rekla je dr Smit lekarima na sastanku Američke asocijacije za srce.

Naučnici se nadaju da će otkriti kako začini mogu da zamaskiraju gorak ukus i učine povrće prihvatljivijim ljudima koji ne vole određeno povrće.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari