Vođa „Noćnih Vukova" Aleksandar Zaldostanov

Getty Images
Vođa čopora: Aleksandar Zaldostanov „Hirurg“, kaže da ova moto-grupa piše istoriju motorima

Balkanska turneja „Putinovih motociklista“ je ove godine malo podbacila.

Rusija je nekada širila sopstvenu „meku moć“ svetom preko Moskovskog državnog cirkusa i baleta Boljšoj teatra. Danas koristi bradate muškarce odevene u kožu.

Reč je, naravno, o „Noćnim vukovima“, motociklističkoj grupi čiji je vođa Aleksandar Zaldostanov zvani Hirurg, navodno blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Noseći ruske zastave i simbole pravoslavlja, „Vukovi“ krstare po Evropi izazivajući oprečne reakcije: neki ih doživljavaju kao pretnju, a neki im se dive.

„Gde smo mi tu je Rusija“, glasi njihov moto.

Pre tri godine su napravili pometnju kad su se nepozvani pojavili na proslavi sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom u Berlinu. Viđeni su i u Ukrajini, gde su se neki od njih navodno uključili u borbe na strani proruskih separatista.

Vladimir Putin (levo) i „Hirurg" 2010. u Sevastopolju, Ukrajina

Getty Images
Vladimir Putin (levo) i „Hirurg“ u Ukrajini

Stoga je najava „Vukova“ da će ovog proleća krenuti na veliku turneju pod nazivom „Balkanska Rusija“ izazvala priličnu senzaciju. „Od grmljavine njihovih motora trese se pola Balkana!“ vrištale su naslovnice beogradskih tabloida.

„Naši motori su svemirski brodovi pod zvezdama kojima ispisujemo istoriju, zauvek povezanu sa borbom za budućnost Rusije“, poručio je Zaldostanov uoči turneje.

Plan je bio da se okupe u Beogradu u ponedeljak, 19. marta, a potom obiđu Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Republiku Srpsku – drugim rečima, pravoslavne delove bivše Jugoslavije.

Kulminacija turneje trebalo je da bude veliki miting u Banja Luci, uz prisustvo predsednika RS Milorada Dodika.

Podstaknute natpisima u sarajevskoj štampi da su „Vukovi“ u vezi sa paravojnim formacijama i da se spremaju da izazovu etničke sukobe, vlasti Bosne i Hercegovine su zabranile su „Hirurgu“ ulazak u tu zemlju. On je, inače, već na crnim listama mnogih evropskih zemalja.

Gde su motori?

„Vukovi“ su poručili da ih ništa neće zaustaviti. A onda je usledio antiklimaks.

Niko od „Vukova“ se u ponedeljak nije pojavio u Beogradu. Nekolicina je došla u Novi Sad, gde su odseli u hostelu.

Ali pre svega, nisu došli na motorima, nego redovnom linijom „Aeroflota“ iz Moskve. Rečeno je da će, zbog hladnog talasa koji je zahvatio region, turneju nastaviti automobilima koje su im ustupili srpski domaćini.

U utorak su obišli fruškogorske manastire, a uveče ušli u Republiku Srpsku preko Bijeljine. Peške, jer automobili nisu imali „zeleni karton“ neophodni za ulazak u Bosnu.

Ni do mitinga u Banja Luci nije došlo, kao ni do susreta sa Dodikom. Umesto toga, „Vukovi“ su posetili lokalni manastir i prošetali se po pustom gradskom trgu.

U svakom slučaju, turneja nije ni prineti onoj od pre dve godine, kad ih je u Beogradu dočekao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je ordenovao Zaldostanova, a ovaj mu je zauzvrat poklonio kožnu jaknu. „Hirurga“ je tada primio i srpski patrijarh Irinej.

"Vukovi" sa Putinom na utakmici "Crvene Zvezde" u Beogradu, mart 2011

Getty Images
Nekad bilo: „Vukovi“ sa Putinom na utakmici „Crvene Zvezde“ u Beogradu

Bez vođe, bez motora, sa grupom u kojoj su samo dva Rusa (ostali su iz srodnih istočnoevropskih klubova), „Vukovi“ovaj put ne inspirišu ni divljenje ni strah. Priča se da je nekad obilna državna pomoć za „kulturno-umetničke aktivnosti“ koju su ranijih godina dobijali iz ruskog budžeta ove godine presušila.

Možda vuk ćud ne menja, ali može da se olinja.