Državni tužilac Vilijam Bar

Reuters
„Podržavamo vladavinu zakona i dugujemo to žrtvama i njihovim porodicama“, rekao je ministar pravde Vilijam Bar

Američka federalna vlada zakazala je pogubljenja osuđenih na smrtnu kaznu, čak 16 godina od poslednjeg izvršenja, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Ministar pravde Vilijam Bar rekao je da je poslao Upravi za zatvore zahtev za zakazivanje pogubljenja pet osuđenika.

Pogubljeni će biti zatvorenici sa pravosnažnim presudama za ubistva ili silovanja dece i starijih.

Izvršenja će biti zakazana za decembar 2019. i januar 2020. godine.

„Ministarstvo pravde tražilo je smrtnu kaznu za najgore kriminalce“, napisao je Bar. „Podržavamo vladavinu zakona i dugujemo žrtvama i njihovim porodicama da izvršimo kaznu koju je izrekao naš pravosudni sistem.“

Ova najava predstavlja ukidanje neformalnog moratorijuma na smrtnu kaznu na federalnom nivou.

To se nije dogodilo od 2003. godine kada je pogubljen Lui Džons Džunior, pedesettrogodišnji ratni veteran. On je dobio smrtnu kaznu zbog otmice i ubistva 19-godišnjeg vojnikinje Trejsi Džoj MekBrajd.

Soba za izvršenje smrtnih kazni u Teksasu

Getty Images
Soba za izvršenje smrtnih kazni u Teksasu

Smrtna kazna je bila zabranjena na državnom i federalnom nivou odlukom Vrhovnog suda iz 1972. godine, ali je opet uspostavljena 1988. Trenutno ima 62 zatvorenika koji se nalaze u saveznom zatvoru i pravosnažno su osuđeni na smrtnu kaznu.

Vilijam Bar je rekao da je poslao Upravi zahtev da pri pogubljenju koristepentobarbital umesto postupka sa ubrizgavanjem tri različita sastojka, koji se ranije koristio u ranijim egzekucijama. U pitanju je snažan sedativ koji usporava telo, uključujući i nervni sistem, a zatim dolazi do smrti.

Među osuđenicima koji bi trebalo da budu pogubljeni ovom odlukom su:

Danijel Li Luis, koji je ubio troje dece, uključujući i osmogodišnju devojčicu; Lezmond Mičel, koji je ubio 63-godišnju ženu i njenu devetogodišnju unuku; Vesli Ajra Parki, koji je silovao i ubio 16-godišnju devojčicu i ubio 80-godišnju ženu; Alfred Boržua, koji je zlostavljao i ubio dvogodišnju kćer i Dastin Li Honken, koji je ubio pet ljudi, uključujući dvoje dece.

Pogubljenja bi trebalo da se izvrše u zatvoru dogodilo bi se u američkom zatvoru državi Indijana, dodali su u Ministarstvu pravde.


Smrtna kazna u SAD

  • Smrtna kazna je dozvoljena u 29 država SAD
  • Od 1976, Teksas je izvršio najviše pogubljenja (561), pre Virdžinije (113) and Oklahome (112)
  • Ukupno 2.673 zatvorenika je osuđeno na smrtnu kaznu u SAD
  • Kalifornija ima najviše zatvorenika sa ovom presudom – 733 – ali je svega njih 13 pogubljeno od 1976.
  • Broj smrtnih kazni se smanjio za 85 odsto u periodu od 1998. do 2018.

Izvor: Informacioni centar za izvršenje smrtnih kazni


Analiza

Entoni Cuker,

BBC reporter iz Severne Amerike

Više od deceniju i po, izvršenje federalne smrtne kazne je odlagano. Iako nije postojao formalni moratorijum na proceduru, kao što je to bilo u nekim državama u kojima je raslo protivljenje egzekucijama, ali se izvršenja nisu dešavala. Delom zbog administrativne inercije, dugotrajnih žalbenih procesa, praktičnih prepreka i relativno malog broja saveznih zatvorenika.

Trampova administracija sada želi to da promeni, pored toga što nedostatak sedativa, koji se koriste kao smrtonosne injekcije, i dalje predstavlja značajnu prepreku.

Predsednik SAD je u prošlosti bio oštar prema osuđenim kriminalcima. Tvrdio je da se prema njima postupa suviše blago i da im se daje previše mogućnosti da se žale.

Dok je većina Amerikanaca i dalje za smrtnu kaznu u određenim slučajevima, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se tamošnja javnost polako okreće protiv smrtne kazne.

Iako će najava Trampove administracije izazvati oštre kritike aktivista, malo je verovatno da će izazvati značajna politička previranja.